torsdag den 17. marts 2016

Pilgrimspas - er det nødvendigt ?

For pilgrimme, der går til Santiago eller til Rom (via Francigena), er et pilgrimspas en "nødvendighed". Og som noget nyt kan du nu få pilgrimspas i Domkirken Sankt Ansgar og på Katolsk Forlag her i landet.
Teoretisk set kan enhver tage rygsækken på og begynde at gå af en af de mange jakobsveje/caminoer mod Santiago eller bevæge sig af den endnu ældre pilgrimsrute Via Francigena mod Rom uden pilgrimspas, men passet er en slags "bevis" for, at man er pilgrim og giver adgang til billigere overnatning langs ruten, ligesom det i Santiago er helt nødvendigt, hvis pilgrimmen efter overstået pilgrimstur ønsker et Compostela, bevis for pilgrimsfærden.
På de mange Caminoer mod Santiago er der efterhånden etableret et stort net af herberger, hvor det er muligt at få en seng, adgang til bad/toilet og mulighed for at vaske tøj, ligesom der mange steder er køkkenadgang eller en eller anden form for fællesspisning. Hvis disse herberger er non-profit, kræves det generelt, at pilgrimmen har et pilgrimspas. Non-profit herbergerne drives af alt fra klostre, menigheder omkring en lokal (som regel) katolsk kirke, pilgrimsforeninger, samt kommuner, der ønsker at gøre noget for pilgrimme på vandring. Arbejdskraften er normal frivillig og ulønnet - og i et vist omfang erfarne pilgrimme, der ønsker at "betale tilbage" for den store oplevelse, som de selv har haft som pilgrimme. Derudover er det selvfølgelig muligt at overnatte på hoteller, pensioner, private værelser eller private herberger, hvor de der står for det, lever af at tage sig af pilgrimme. Her kræves der generelt ikke pilgrimspas.
Pilgrimspaset til Camino Frances og alle de andre "Caminoer", der går til Santiago, kan have forskellig afsender. Mange Katedraler/katolske bispedømmer, der traditionelt er startsted for en pilgrimsvandring, udsteder/sælger pilgrimspas, f.eks. Le Puy, Arles, Pamplona og mange andre, ligesom pilgrimskontorer i startbyer f.eks. Saint Jean Pied de Port har pilgrimspas. Men du kan også købe passet hjemmefra. Katolsk Forlag her i landet sælger pilgrimspas med Bispedømmet København som afsender. De kan købes (50 kr.) via nettet på denne hjemmeside: www.katolskforlag.dk , der også har en vejledning til udfyldning af pilgrimspasset. Det skulle endvidere snart være muligt at købe et pilgrimspas i Sankt Ansgar Domkirke i København. Se denne hjemmeside: http://www.sanktansgar.dk/, ligesom passet kan købes via foreningen af Santiago Pilgrimmes hjemmeside: http://www.santiagopilgrimme.dk.
Pilgrimspasset stemples undervejs på overnatningssteder, i kirker og klostre, ligesom mange barer og restauranter reklamere med, at de også må stemple pas. Stemplerne er "beviset" for at man har gået pilgrimsvandring, og derfor kan få et Compostela ved ankomsten til Santiago. Her ved siden af et ældre pas med stempler.
På Via Francigena er der fra Sankt Berhardstunnelen (Gran San Bernardo) til Rom 265 herberger/overnatningssteder, både non-profit og private, gået sammen for at lave et fællestilbud til pilgrimme. Pilgrimspasset er en nødvendighed på Non-profit-herberger og giver rabat hos de private hoteller/pensioner m.m., der er med i ordningen. Via Francigena, der går fra Canterbury Cathedral til Peterskirken i Rom, er nu fuldt reetableret på de over 1.100 km, der er fra Gran San Bernardo i Schweiz til Rom. Du kan se mere om overnatning http://shop.francigena-international.org/en/ , og det særlige pilgrimspas, der kræves til denne rute.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar