onsdag den 16. marts 2016

Hvad koster det at gå Caminoen ?

Det kan stadig lade sig gøre at gå i Spanien og Portugal for et stykke under 50 Euro dagligt.
Hvad er prisen for en Camino ? Hvad koster det at være pilgrim ?, lyder et tilbagevendende spørgsmål. Her hvor pilgrimssæsonen for alvor er ved at nærme sig, får jeg så spørgsmålet igen. Og det er - som sædvanlig - svært at svare præcist på, idet det som med mange andre ting i livet drejer sig om, hvilke forventninger den enkelte har til komfort og forplejning. Men sover du på herberger (som regel sovesale), laver mad selv eller nøjes med de billige turistmenuer, og ikke har det store forbrug af snack og drinks på barerne, kan det i Spanien og Portugal sagtens lade sig gøre at gå Caminoen til et stykke under 50 Euro daglig. Og i disse lande drejer det sig om de mest benyttede ruter med billige overnatningsmuligheder, Camino Frances, Camino del Norte, Via de la Plata og Camino Portugues, samt de ruter, der hænger sammen med dem, Camino Aragones og Camino Sanabres. En seng koster - som regel - under 10 Euro og en menu del peregrino omkring 10 Euro, dertil kommer snack, kaffe, the eller hvad man nu køber i løbet af dagen. Laver man selv mad en gang imellem i de herberger, der har køkken, kan der også spares der. ( De private herberger, hvor ejeren lever af at have pilgrimme, er generelt noget dyrere end de mange non-profit herberger, der drives af frivillig gratis arbejdskraft).
I Frankrig - på de to mest benyttede ruter, Via Tolosana Compostelle (Arles ) og Via Podiensis (Le Puy) er det noget/lidt dyrere, men her skal man bemærke, at en seng med aftensmad og morgenmad oftest kan fås på pilgrimsherbergerne for mellem 30 og 35 Euro. Så også her kan man stadig gå til under 50 Euro pr. døgn. Dertil kommer, at kvaliteten af både overnatning og forplejning i Frankrig normalt er noget højere end i Spanien-Portugal.
I Tyskland og Østrig (Jakobswege) er det ofte manglen på billig overnatning, der gør, at den daglige pris stiger, så her skal man nok regne med mindst 50 Euro om dagen. I Italien (Via Francigena) er alt lidt dyrere, men da ruten først for alvor er begyndt at blive populær de allerseneste år ( ca 15.000 gående pilgrimme i 2014), er der stadig en del steder undervejs bl.a klostre, hvor det til gengæld er ekstra billigt.
Her et billede fra en fællesspisning på et kristent donativo-herberg (ingen fast pris)i Saint Privat på Via Podiensis (Le Puy-ruten) i Frankrig, hvor det dog forventedes at hver pilgrim lagde ca 30 Euro for seng, aftensmad og morgenmad incl. drikkevarer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar