Om bloggen/kontakt


Caminoen, Jakobsvejen, Camino de Santiago, Chemin de Saint Jaques , Ibsvejen m.m.  De mange forskellige navne på pilgrimsruten til apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela  fortæller en fælles historie, nemlig at mennesker, primært mænd, fra alle egne af Europa i middelalderen begyndte at gå hjemmefra for at opsøge apostlen Jakobs grav i det yderste nordvestlige hjørne af Den iberiske Halvø.
De seneste 20 til 30 år har Jakobsvejen, efter mange år med meget få pilgrimme årligt, igen oplevet en renæssance. Og nu er det både mænd og kvinder, der går. De seneste år næsten halvt af hver. Mange kvinder går alene.


I fjor (2018) kom der næsten 330.000 gående eller en lille mindretal cyklende pilgrimme og nogle enkelte til hest, ind  til Katedralen i Santiago.  Antallet af danske Jakobspilgrimme er også steget kraftigt. I de seneste fem år har over 10.000 danskere gået Caminoen / været Sankt Jakobspilgrim, og de seneste 3 år omkring 2.500 danske santiagopilgrimme årligt. Dertil kommer de flere tusinde pilgrimme, der går til Rom, samt af pilgrimsstier i Frankrig, Tyskland, Schweiz og Østrig.

Denne  blog er et forsøg på at fortælle Jakobsvejens historie fra de første jakobspilgrimme i 800 tallet til i dag.  Samtidig er det et ønske om på dansk, kort at beskrive en del af de mange Jakobsveje i Europa - både for dem, der går selv, og dem, der har nok af at læse om det.


Denne hjemmeside er skrevet og redigeret af Poul Erik Magnussen. E-mail: jakobsvejen@gmail.com
Jeg har gået ad flere forskellige pilgrimsveje i Europa, siden jeg i 1988 første gang gik fra kloster til kloster i den græske "munkerepublik" på Athosbjerget i Grækenland.  Jeg har langt de fleste gange fulgt nogle af de mange Jakobsveje, her bl.a.
Camino Francés (4 gange),
Via de la Plata (2 gange)
Camino Sanabres, ( 2 gange)
Camino del Norte (2 gange)
Camino Portugués (2 gange)
Camino Primitivo (2 gange)
Camino del Salvador
Santiago-Finestere-Muxia (2 gange)
Via Podiensis - også kaldet Le Puy eller GR 65 (2 gange)
Via Tolosana - også kaldet Chemin Arles eller GR653
Camino Aragones
Jakobsweg Österreich
Jakobsweg Bayern
Bonitifacius Route
Chemin de Saint Jacques Alsace,
samt dele af to pilgrimsveje i Italien
Via Francigena
og Cammini di Assisi

Jeg føler mig i taknemmelighedsgæld til de mange i Europa, som vedligeholder eller genetablerer de middelalderlige pilgrimsveje, ligesom jeg tit tænker på, hvor megen hjælpsomhed og imødekommenhed jeg har mødt på herberger, i kirker og klostre, samt hos naboer og andre langs pilgrimsvejene. De udfører alle et fantastisk arbejde for os pilgrimme. Jeg får en del spørgsmål her på hjemmesiden. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har noget at spørge om - også af mere praktisk karakter.Jeg kan kontaktes via jakobsvejen@gmail.com