Om bloggen/kontakt


Caminoen, Jakobsvejen, Camino de Santiago, Chemin de Saint Jaques , Ibsvejen m.m.  De mange forskellige navne på pilgrimsruten til apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela  fortæller en fælles historie, nemlig at mennesker, primært mænd, fra alle egne af Europa i middelalderen begyndte at gå hjemmefra for at opsøge apostlen Jakobs grav i det yderste nordvestlige hjørne af Den iberiske Halvø.
De seneste 30 - 40 år har Jakobsvejen, efter mange år med meget få pilgrimme årligt, igen oplevet en renæssance. Og nu er det både mænd og kvinder, der går. De seneste år næsten halvt af hver med kvinderne i et lille overtal. Mange kvinder går alene.


I fjor (2019) kom der næsten 350.000 pilgrimme ind  til Katedralen i Santiago.   Dertil kommer de efterhånden mange tusinde pilgrimme, der går til Rom og Assisi, samt af pilgrimsstier i Portugal, Frankrig, Tyskland, Schweiz og Østrig. Antallet af danske Jakobspilgrimme er også steget kraftigt. De seneste 10 år er der kommet næsten 20.000 danske pilgrimme til Santiago, og i fjor (2019) var der ny dansk rekord med 2.610 på et år.

Denne  blog er et forsøg på at fortælle Jakobsvejens historie fra de første jakobspilgrimme i 800 tallet til i dag.  Ligeledes er det et forsøg på at holde interesserede opdaterede med nyheder fra diverse pilgrimsruter , og kort at beskrive en del af de mange Jakobsveje/pilgrimsveje i Europa - både for dem, der går selv, og dem, der har nok af at læse om det.


Hjemmesiden er skrevet og redigeret af Poul Erik Magnussen. E-mail: jakobsvejen@gmail.com Og du er velkommen til at skrive til mig med kommentarer, spørgsmål etc.
Jeg har gået ad flere forskellige pilgrimsveje i Europa, siden jeg i 1988 første gang gik fra kloster til kloster i den græske "munkerepublik" på Athosbjerget i Grækenland.  Jeg har langt de fleste gange fulgt nogle af de mange Jakobsveje, her bl.a.
Camino Francés (4 gange),
Via de la Plata (2 gange)
Camino Sanabres, ( 2 gange)
Camino del Norte (2 gange)
Camino Portugués (2 gange)
Caminho Portugues da Costa og Variante Espiritual
Camino Primitivo (2 gange)
Camino del Salvador
Santiago-Finestere-Muxia (2 gange)
Via Podiensis - også kaldet Le Puy eller GR 65 (3 gange) Den ene gang med slutmål i Lourdes
Via Tolosana - også kaldet Chemin Arles eller GR653
Camino Aragones
Jakobsweg Österreich
Jakobsweg Bayern
Bonitifacius Route
Chemin de Saint Jacques Alsace,
La Via di Francesco, Italien
samt dele af Via Francigena

Jeg føler mig i taknemmelighedsgæld til de mange i Europa, som vedligeholder eller genetablerer de middelalderlige pilgrimsveje, ligesom jeg tit tænker på, hvor megen hjælpsomhed og imødekommenhed jeg har mødt på herberger, i kirker og klostre, samt hos naboer og andre langs pilgrimsvejene. De udfører alle et fantastisk arbejde for os pilgrimme. Jeg får en del spørgsmål her på hjemmesiden. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har noget at spørge om - også af mere praktisk karakter.Jeg kan kontaktes via jakobsvejen@gmail.com