søndag den 13. marts 2016

Hvor meget skal jeg træne ?

Mit råd: Begynd at gå flere kilometer daglige 4-5 uger inden du drager af.
Jeg er i almindelig god form og plejer at gå nogle timer hver weekend, er det nok til at klare en Camino-tur, lyder spørgsmålet fra en førstegangspilgrim.
Spørgsmålet er ikke så nemt at svare på, fordi vi mennesker er forskellige, men jeg har kunnet konstatere, de snart mange gange, at jeg er begyndt en Camino, at nogle medpilgrimme har store problemer i starten, og at det for enkeltes vedkommende betyder, at drømmen slutter, før den er begyndt. Har man efter få dage fået en vabel på størrelse med en fem-krones-mønt på hælen, er det svært at komme igen.
En lang pilgrimsvandring er ikke det samme som at gå en tur en gang imellem eller tage på en længere weekendtur. På en pilgrimsvandring er man på stien med rygsæk - ofte 6 til 8 timer om dagen - i uger. Skader i form af vabler, rigtig ondt i ben/fod eller problemer med ryggen på grund af forkert indstillet rygsæk kommer oftest på 3 til 5 dagen. De første par dage, hvor anstrengende de end er, kan de fleste klare. Det er når "pilgrimshverdagen" melder sig, at problemerne opstår.
Nå, nu er der måske nogen, der er ved at miste lysten. Så jeg må hellere komme med mine egne råd og erfaringer. Indsatsen er nemlig det hele værd.
Træning: Begynd at gå hver dag så lang tid i forvejen, som mulig. Tag f.eks. ca 5 kilometer til fods hver morgen til arbejdspladsen. Det betyder, at man skal hjemmefra over en time før arbejdstids begyndelse, men det lægger en grundform. Og husk: Gør det hver dag - også når det regner. Udvid med at tage fem-seks kilometer efter arbejdstid.
En uge eller to før du skal afsted, kan du udvide antallet af kilometer og tid før eller efter arbejdstiden. I weekenderne op til afgang tager du så en længere tur 12-15 kilometer i træk - prøv eventuelt med en fyldt rygsæk, så du fornemmer hvordan den sidder. Og vigtigt: Flere dage i træk skal du afprøve de støvler, vandrersko, som du skal gå i, hvis du på 3-5 dagen begynder at få røde lidt ømme mærker, er der noget galt. Det betyder, at du skal gå i andre støvler/sko, eller at du med sportstape eller andet beskytter det røde, ømme sted, til du og støvlen har lært hinanden godt at kende. Røde ømme mærker kan udvikle sig til vabler, og så går det galt.
På ruten/stien: Lad hver med at lægge for hårdt ud. Skal du - som de fleste - gå Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port af Napoleonsruten, har jeg et forslag. Første dag går du kun lidt op i Pyrenæerne. Du kan overnatte i Huntto eller Orisson, henholdsvis i ca 600 meters højde og 800 meters højde. Der er ca 2 til 2½ times meget stejl vej til Hunto og yderligere en lille time stejlere tur til Orison. Begge steder kan du bestille en seng i forvejen. Jeg har set rigtig mange komme ret så slidte (eller halv ødelagte) ned efter at have taget hele turen fra Saint Jean Pied de Port op over toppen af Pyrenæerne til Roncesvalles i et stræk. De fik det rigtig svært de næste dage. På Camino Frances er det muligt at finde overnatning langt de fleste dage efter forholdsvis korte etaper. Er du ikke i superform, så fortsæt med korte dage på stien indtil formen melder sig. Og vupti, pludselig begynder du at flyve afsted, og når du engang ( ca 550-600 kilometer efter Pyrenæerne) skal bestige bjergene ind til Galicien, er det pludselig meget lettere.
Rygsækken: Sørg for at den sidder rigtigt og tag ikke for meget baggage med. Der findes et hav af forslag til pakkelister på mange pilgrimshjemmeside også her på Jakobsvejen.dk , men jeg er ikke selv et godt eksempel. Jeg går - desværre - oftest med for tung en rygsæk 12-14 kg. Du skal som mand helst ned på 10 kg og som kvinde ned på 7 kg. Tænk på, at en liter vand alene vejer et kilo. Og det er vigtigt med vand. På camino Frances er der dog sjældent langt mellem vandposterne - Pyrenæerne undtaget, så forhør dig der hver morgen ( eller få en god guide) om, hvor langt der er mellem vandposter/barer el. lign., så du kan tilpasse din vandforsyning efter det. Vand er ikke bare vigtigt. Det er en absolut nødvendighed.
Og nu er foråret ved at være der - også på stierne mod Santiago. De seneste dage er der kommet langt over 100 pilgrimme dagligt ind til Katedralen, og i den stille uge op til påske ventes der i tusindvis af pilgrimme - også på grund af Barmhjertighedens år.Ingen kommentarer:

Send en kommentar