torsdag den 29. januar 2015

Vejen, der har et mål !

Tysk debat om hvorvidt  pilgrimsmottoet "Der Weg ist das Ziel" bør hedde: "Weg, der ein Ziel hat".

"Vejen er målet" står der tit som overskrift  på mange pilgrimshjemmeside - uanset hvilket sprog, hjemmesiden er oprettet på. Og en af de kendteste pilgrimsguider "Outdoor" fra Conrad Stein Verlag har da også brugt mottoet som fælles overskift på deres mange pilgrimsguider for både tyske, franske, portugisiske og spanske pilgrimsruter.
Men nu er der opstået en diskussion i tyske pilgrimskredse om, hvorvidt motoet i stedet bør hedde:"Weg, der ein Ziel hat". Nogle diskussionsdeltagere mener - og formentlig med rette -, at det er en bedre oversættelse af det spanske: "Camino que tiene meta", som vel dannede grundlaget for "Vejen er målet" Og hvad skulle det så hedde på dansk "Vejen, der et mål har". Det lyder ikke så mundret, men passer måske bedre til den oprindelig pilgrimside, hvor "det forbedrede menneske" efter en pilgrimsvandring, gerne skulle være så positivt påvirket af sin pilgrimsoplevelse af det smittede af på livet efter vandringen til Santiago. Og på Sydporten i Katedralen i Santiago er der også en indskrift formet i sten, som viser et - for en kristen - lidt forunderligt symbol. 
For de der kan huske lidt af deres kristendomsundervisning, så er Jesus: "Alfa og Omega - begyndelsen og slutningen"  med et billedsprog fra det græske alfabet, der begynder med bogstavet Alfa og slutter med Omega. På sydporten i Katedralen i Santiago har man for næsten 1000 år siden gjort det omvendt. Et kristus symbol i midten flankeret af et Omega og Alfa. Det skulle være et tegn til pilgrimmen om, at pilgrimsvandringen til Santiago var IKKE slutningen, men begyndelsen på en bedre og smukkere livsførelse. Så måske burde mottoet for pilgrimsvandringen ændres. I øjeblikket diskuteres det i hvert fald på tyske pilgrimshjemmesider. 
I går onsdag kom der 34 pilgrimme til Santiago.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar