tirsdag den 13. januar 2015

Kan man gå Jakobsvejen / Caminoen om vinteren ?

Der er pilgrimme på de spanske jakobsveje hele året


Kan man gå Camino om vinteren, er jeg blevet spurgt. Svaret er Ja, men det kræver noget mere planlægning, fordi rigtig mange overnatningssteder holder lukket. Derfor er det en god ide at lægge etaperne nogendelunde fast hjemmefra og via nettet sikrer sig, at der også er en seng at sove i hver aften.
Når det gælder vinterpilgrimsvandring er den franske rute/Camino Francés den mest benyttede, og derfor også den, hvor der er flest overnatningsmuligheder. I december var der 1.164 pilgrimme, som kom til Santiago af Camino Francés.
Man bør dog være ekstrem varsom, hvis man starter i Saint Jean Pied de Port i vinterhalvåret, idet Pyrenæerne ikke er sådan at spøge med. Undersøg vejrforholdene først. I følge lokalaviser i Sydfrankrig skulle der nu være installeret elektroniske advarselstavler i Saint Jean Pied de Port ved opgangen til Napoliondruten;  men jeg har ikke selv set dem. Da jeg - senest - gik over i foråret 2014, var de endnu ikke installeret.
De øvrige pilgrimsruter i Spanien havde følgende antal pilgrimme i december. Camino Portugues 295, den engelske 92, Via de la Plata 89, Camino del Norte 80 og Camino Primitivo 62.
Man skal  dog være opmærksom på, at Camino Primimotivo kan være meget vanskelig at gå på om vinteren. Og på Camino del Norte bør man måske også tænke på, at den går igennem store sommerturistområder, hvor rigtig meget - både hoteller, restauranter, barer og dagligvareforretninger - er lukket ned om vinteren. Men trods af det, er det altså stadig muligt på flere af ruterne at møde andre pilgrimme i vintermånederne, både på stien, i kirkerne og på herbergerne. Men pakkelisten på denne blog, samt de fleste pakkelister på alle de andre hjemmesider for pilgrimme, er nok ikke brugbare. Vinteren kan være både kold og regnfuld med sne i højderne, ligesom mange sovesale kan være rigtig kolde, og som der derfor skal tages højde for.
I går, mandag,kom der kun 29 pilgrimme ind til Santiago, og siden Hellig 3 Konger har antallet af pilgrimme været forholdvis lavt. De seneste år har der været pilgrimme i alle vintermånederne.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar