fredag den 30. januar 2015

"Folkevandring" i Rolandspasset

65.683 pilgrimme passerede gennem klostret i Roncesvalles i 2014. Et gennemnit på 180 om dagen, hver dag hele året.

Turen over Pyrenæerne fra Saint Jean Pied de Port bliver mere og mere populær, og det næsten nye - kæmpe - herberg i klostret i Roncesvalles, la Real Colegiata de Roncesvalles, er allerede blevet for lille. Der er plads til 200 på de to store sovesale, og stort set dagligt må man også bruge det gamle herberg med plads til ca 100 pilgrimme, og flere dage i sommermånederne er det heller ikke nok. Turen over Pyrenæerne - helst af Napoleonsruten - er blevet et "must" for rigtig mange pilgrimme, især ikke-spaniere, i det langt de fleste spaniere naturligt starter på den spanske side af grænsen.
Klostrets forstander, Patxi Izco, har netop offentliggjort antallet af pilgrimme i 2014. Det er blevet til 65.683 eller over 180 pilgrimme i gennemnit pr. dag.
Og som på billedet (her over) fra i går fra Roncesvalles, så holder det nuværende vejr med sne og kulde ikke pilgrimmene tilbage.
Herberget, Albergue de peregrinos de Orreaga / Roncesvalles, går tilbage til Kong Alfonso , der i 1127 bad biskoppen af Pamplona om at hjælpe pilgrimmene, der skulle over Pyrenæerrne med overnatning og forplejning. Klostret og herberget har stået der siden. Da jeg selv gik over første gang for snart 20 år siden var det nuværende herberg slet ikke indrettet, og ekstrasovesalen i de gamle produktionsbygninger, som nu tages i brug daglig, var der heller ikke. Kun en sovesal i et af de nuværende hoteller på stedet. Det var munke, der tog imod, og vi var 17 pilgrimme til pilgrimsmesse.
Da jeg gik over senest, i maj i 2014, overnattede 278 pilgrimme i Herberget. Der var masser af overnattende pilgrimme på de nu tre hoteller og flere gik et par kilometer videre til næste landsby. Der var busser fyldt med en-dags-besøgende, og jeg opgav at tælle de mange hundrede til pilgrimsmessen, der i århundrede har fundet sted hver aften kl. 20.00.
Herberget kunne slet ikke fungere så fantastisk godt som det gør, hvis ikke det var for de mange frivillige, der arbejder gratis for pilgrimmene. Det er den hollandske pilgrimsforening, der står for det frivillige arbejde.
Her 2 fotos, et fra skorummene i herberget, samt et af pilgrimme på vej til messe.
(Begge maj 2014)


I  går, torsdag, kom 25 pilgrimme ind til Santiago de Compostella.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar