søndag den 18. januar 2015

Frans af Asisis 800 års pilgrimsjubilæum fejret

I San Francisco kirken har de uddelt over 60.000 særlige Frans-Compostellaer

I 2014 var det 800 år siden, at Frans af Asisi gik på pilgrimsvandring til Santiago. Det var midt i middelalderens store pilgrimsboom - hvor ikke mindst ruten til Santiago de Compostella var populær på et tidspunkt, hvor en stor del af det nuværende Spanien stadig var besat af maurerne. Man ved ikke præcis hvilken rute han gik eller præcis hvilken dag, at han kom til Santiago. Men det var heller ikke en tur, man lige kunne klare på en månedstid. Der er ca 4.400 kilometer fra Asisi til Santiago tur - retur, og der har nok været både klostre og kirker, som Frans gerne ville se på vejen.
Selve Pilgrimsvandringen foregik mellem november 1213 og påsken 1215, så Frans har været i Santiago i året 1214.
Jubilæumsåret har været fejret på rigtig mange måder. I Santiago har der i det forløbne år været en særlig udstilling, der er skrevet bøger om Frans og Jakobsvejen, og der er lavet mange film, senest har den spanske filminstruktør, Carmen Pugliese, skrevet en bog om sine mange film om Frans  "Francisco. Un santo de película", som er blevet rosende omtalt i spanske medier.
Men de mange jakobspilgrimme har især bemærket de mange plakater, udstillinger, samt messer i San Francisco kirken i Santiago, hvor der er uddelt en speciel compostella til jakobsvejspilgrimme i anledning af jubilæumsåret, som hedder: ‘Cotolaya’. Her ved årets slutning var der uddelt over 60.000 styk.
2014 blev samtidig året, hvor antallet af italienske pilgrimme slog alle rekorder, idet der i fjor var 20.241 pilgrim fra Italien. Det kan hænge sammen med Frans's jubilæum. Der vil være udstillinger og andre former for markeringer af Frans-jubilæet frem til august 2015.
I går, lørdag, kom der 34 pilgrimme ind til Santiago. Pax et Bonum

Ingen kommentarer:

Send en kommentar