lørdag den 10. januar 2015

ETA og Caminoen

Baskiske terrorister har ikke generet pilgrimme på vej til Santiago


Med den uhyggelige terror vi i disse dage oplever i Paris i baghovedet, er det for inkarnerede pilgrimme ikke svært at forestille sig, hvor nemt et mål Camino Francés med  1000vis af pilgrimme på hver etape i sommerhalvåret, kunne være. Men der har faktisk ikke været nogen former for terror eller lignende i nyere tid, heller ikke da den baskiske terrororganisation, ETA, var mest aktiv.
Det første stykke af Camino Francés, den franske rute af jakobsvejen, fra Saint Jean Pied de Port i Frankrig til Logrono i Rioja-regionen i Nordspanien, går igennem baskerlandet.
Da jeg i 1997 gik her sammen med min, den gang 12 årige, søn, så vi ETA opråb som grafitti mange steder; ved broer, på, bygninger og langs vejene, Ja, selv på selve Caminoen kunne man læse slagord for "frit Baskerland".
På vores pilgrimsvandring lærte vi en utrolig hjælpsom basker, Augustin fra San Sebastian, rigtig godt at kende. Med ETAs mange mord og drab i hukommelsen spurgte jeg ham: Kunne ETA finde på at slå til mod pilgrimme. Han rystede på hovedet som om det var et tåbeligt spørgsmål: Selvfølgelig ikke, lød svaret, og så talte han om noget andet.
Mange år senere på en af de andre Camino-veje kom jeg igen til at gå med baskere, Isidor og Javier, ligeledes fra San Sebastian. De var ualmindeligt underholdene og sociale, og vi havde nogle rigtig gode timer sammen. ETA havde på det tidspunkt i 2011 slået 858 mennesker ihjel i de seneste 40 års virke.  Jeg spurgte dem, hvorfor man aldrig havde hørt om ETA bomber på jakobsvejene. Det viste sig, at begge to var meget anti-ETA og selv havde frygtet dem, men pilgrimme havde intet af frygte.
Nogle gange var de selv blevet forbavset over, hvem i baskerlandet, der på den ene eller anden måde, undskyldte ETAs handlinger.
Mange var helt almindelige mennesker, som du og os, sagde de. ETA ville miste enhver støtte fra disse mennesker, hvis de gik til angreb på en pilgrim. Baskere går også til Santiago, sagde de.
Camino del Norte, der går fra den spansk-franske grænse ved Irun og langs den spanske nordkyst til Santiago går igennem kernebaskerland som San Sebastian og Bilbao, og her er der hellet ikke meldt om chikane af pilgrimme. Jeg har gået ruten og er blevet modtaget mere end venligt alle steder.

I går fredag kom den 43 pilgrimme ind til Santiago.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar