tirsdag den 6. januar 2015

Brasilien laver mini jakobsvej for træning af pilgrimme

I den lille brasilianske industriby, Santo Antônio da Patrulha, har de et særligt forhold til Jakobsvejen. Her har de nemlig lavet deres egen Camino de Santiago, der fungerer som en slags træningssti for de mange brasilianere, der hvert år går af den franske rute til Santiago.
Antallet af brasilianere har også i årevis været langt det højeste fra lande udenfor Europa , men for første gang måtte brasilianerne i fjor (2014) se sig overhalet af både amerikanere og koreanere
Den brasilianske forkærlighed for Caminoen begyndte allerede i slutningen af 1980erne, efter at den brasilienske forfatter Paulo Coelho i 1987 havde udgivet sin bog O diario de um Mago, på dansk Pilgrimsrejsen. Heri beskriver Paulo Coelho, hvordan pilgrimsvandringen blev en øjenåbner, der ændrede hans liv. Paulo Coelho er især kendt for sin roman Alkymisten.
Umiddelbart efter at Paulo Coelhos Pilgrimsrejsen udkom på flere sprog begyndte antallet af pilgrimme på Jakobsvejen at stige eksplosivt, og mange mener, at Paulo Coelho har en stor del af æren for jakobsvejenes succes.
Det er Paulo Coelho, der står bag den brasilienske "mini-camino", og han siger, at San Antonio de Patrulha ikke har store ting til fælles med Santiago de Compostela. Den har omkring 40.000 indbyggere og er en typisk industriby. Han mener dog, at landskabet i Rio Grande do Sul, hvor caminoen er lagt, minder en del om den sidste Jakobsvejsetape i Galicien før Santiago.
Og så kommer det lidt sjove. Paulo Coelho har aldrig gået på det stykke af Caminoen i Galicien, som den brasilenske minicamino skal være en slags kopi af.
I en ny udgave af sin bog Pilgrimsvandringen, der udkom i 2006, har han lavet en ny prolog med overskriften: 20 år senere. Og her skriver Coelho, at han faktisk aldrig gik i Galicien. Da han havde kæmpet sig de første knapt 600 kilometer fra Saint Jean Pied de Port til storbyen Leon på kanten af Galicien, gav han op og tog en bus resten af vejen. Det stod der ikke noget om i udgaven fra 1987. Men som han selv siger om Caminoen:  «El Camino es más importante que el caminante y cuando lo haces te cambia la perspectiva de vida»
Vejen er vigtigere end målet. Det er vejen, der kan ændre dit liv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar