torsdag den 6. oktober 2016

Via Francigena

Europas - formentlig - ældste pilgrimsrute, Via Francigena, der går fra Canterbury til Rom, lever i dag lidt i skyggen af de mange jakobsveje.
Det er i dag muligt at gå af denne middelalderlige pilgrimsrute. Ruten følger - hvor det er muligt - Sigeric, Ærkebiskop af Canterbury rejse til Rom i år 990, hvor han blev bispeviet af den daværende Pave Johannes. Men de første kendte pilgrimme på denne rute gik til Rom allerede i 598, da Kong Ethelbert af Kent sender den - formentlig - første gruppe Romer-pilgrimme gennem Frankrig over alperne til Rom, hvor de besøgte Peters og Paulus grave.
Pilgrimmene i middelalderen fulgte ikke altid den samme vej gennem Frankrig over alperne til Rom. For det første kom mange pilgrimme andre steder fra end i England og kom først ind på Via Fracigena senere på ruten, dernæst skiftede pilgrimsruten mellem forskellige veje, men hed stadig Via Francigena selvom den kunne gå over forskellige bjergkæder og pas, så pilgrimmene alt efter de aktuelle lokale forhold kunne vælge mellem fire mulige pas over Alperne og Appenninerne. I selve Italien gik de fleste pilgrimme uden om Firenze, hvor pilgrimme i flere perioder ikke følte sig velkommen. Og den nu genetablerede pilgrimsrute går faktisk også uden om Firenze, men forbi Siena.
Pilgrimsruten Via Fracigena blev i 1994 udnævnt til en særlig kulturrute af Europarådet, men er trods bedre afmærkning og flere overnatningsmuligheder stadig ikke nær så populær, som Camino Santiago, som i dag er mange forskellige pilgrimsruter med Santiago de Compostela som endemål.
Der er ingen tvivl om, at det er dyrere og kræver bedre planlægning at gå af Via Francigena end af de forskellige camino'er i Portugal, Spanien og Frankrig, men det er langt fra en uoverkommelig opgave. For ti år siden grundlagde en gruppe engelske pilgrimme THE CONFRATERNITY OF PILGRIMS TO ROME, og de har siden lavet en hjemmeside, samt opdateret en herbergsliste for ruten - senest opdateret i august i år - som kan hentes på denne hjemmeside: http://www.pilgrimstorome.org.uk/accommodation/ . En hjemmeside, der i det hele taget har mange nyttige oplysninger til de pilgrimme, der kunne tænke sig at prøve en gang at skifte muslingeskallen ud med Sankt Peters nøgler.
Et uformelt pilgrimsforum her i landet, der har mødtes til pilgrimstræf i et par år i katolske kirker i Hovedstadsområdet, har næste gang, fredag den 28. oktober, Via Francigane på programmet. Sognepræsten i Sankt Ansgar kirke i Bredgade i København, Daniel Nørgaard, har gået dele af Via Francigena, og han vil holde et oplæg om ruten. ( Du kan i øvrigt læse mere om dette pilgrimstræf her på siden i morgen, fredag den 7. oktober.)
Et af de bedste - tyske - pilgrimsguides-forlag Rother Wanderführer har i øvrigt lavet en Guide med kort og detaljeret rutebeskrivelse for gående pilgrimme. Guiden dækker en strækning på 1100 kilometer fra Lauzanne i Schweiz til til Peterskirken i Rom.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar