tirsdag den 11. oktober 2016

Kan man drikke vand af hanen på Caminoen ?

Pilgrimme på de spanske jakobsveje er ikke ens. En drikker af hanen en anden køber vand.
Det er vanskeligt at rådgive pilgrimme, der er utrygge ved at drikke vand af hanen. Selv har jeg flasker - helt almindelige - med hjemmefra, som jeg fylder flere gange dagligt undervejs - på barer, ved kilder eller endda hos naboer til Caminoen, hvis jeg er i bekneb. Når jeg synes, at flasken trænger til at blive skiftet ud, køber jeg en flaske vand med brus og bruger flasken som vanddunk efterfølgende. Jeg har altid 2 flasker i rygsækken, så jeg minimum starter med 1 liter medbragt vand hver morgen. Hvis der står i min guide, at der er langt mellem "vandingsstederne" på dagens etape, organiserer jeg et par ekstra flasker. Men jeg ser også andre pilgrimme, der hver morgen fylder købevand (eller anden drikkelse) i mindre flasker.
Kan man blive syg af vandet ? Jeg ved det ikke. På mine mange pilgrimsvandringer har jeg haft problemer med maven to gange. Den ene gang var det overstået på 24 timer, og jeg aner ikke, om det var vand, mad eller anden smitte, der var årsag til problemet. Jeg har en anden gang for 4 år siden haft en langt værre tur, hvor der gik dage, før jeg var problemet kvit. Det var midt på Camino del Norte. Jeg havde heldigvis sat tid af til at gå videre fra Santiago til Finisterre, så jeg havde et par dage at tag af. Men turen til Verdens Ende blev ikke til noget på den tur, og jeg begyndte endda at købe vand, selvom jeg havde en stærk fornemmelse af at være blevet smittet af en sød norsk pilgrim, der gav mig et afskedsknus, da hun selv gav op på grund af maveproblemer. Så svaret på spørgsmålet er et rigtigt ikke-svar. Du må selv prøve dig frem og købe vandet, hvis du er utryg ved vandhanen.
Og husk, uanset om du fylder flasken eller køber vandet, så tag kun så meget vand med, som du behøver. Læs om mulighederne for at fylde vandflasken undervejs. Vand er nemlig tungt, og et par liter vand vejer altså to kilo. Så det mærkes tydeligt i knæ, ben og ryg. Hvor meget vand, der er med fra morgenstunden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar