mandag den 17. oktober 2016

Camino Frances er flere caminoer i én

Overrendt, kommercielt, turistet - skældsorderne vælter ned over Camino Frances , men ruten er stadig den mest spirituelle og giver gode oplevelser.
En kommentar til skriverier på nettet, der konkludere, at den franske rute ikke længere er værd at gå:
Lad det være sagt med det samme. Forfatteren af denne kommentar er stadig meget begejstret for Camino Frances, selvom det - især på nettet - er blevet almindeligt at fortælle, at rigtige pilgrimme går af de andre ruter i Spanien, Camino Portugues, Camino del Norte, Camino Primitivo, Via de la Plata.
Jeg har gået alle de her nævnte pilgrimsruter, og Camino Frances er stadig - de andre ruters fordele ufortalt - min favorit. Det er den pilgrimsrute til Santiago, der har været benyttet mest, og som har vist pilgrimme vej til Santiago de Compostella hvert evigt eneste år i nu snart 1.200 år. Det i sig selv gør ruten til noget andet.
Er alle skældsorderne så grebet ud af den blå luft. Nej, de er ej, men meget afhænger af øjnene, der ser det. Og hvad man som pilgrim vælger at fokuserer på.
Med omkring 170.000 årlige pilgrimme på stien er det nærmest umuligt at være alene, der flyder papir mange steder, fulde pilgrimme, der rager rundt på herberger midt om natten, og ja, mange pilgrimme opfører sig på en måde overfor både andre pilgrimme og de frivillige på herbergerne, så man må undres. Det er alt sammen sandt. Men der er lige så meget, som trækker den anden vej. Søde hjælpsomme pilgrimme af alle nationaliteter, frivillige på de mange herberger, der sammen med nonner, munke, præster og menigheder langs ruten skaber en spirituel ramme om den daglige vandring med rygsækken. Der er barer og herberger i massevis - oftest med megen tålmodig og venlig betjening trods uhøflig pilgrimsoptræden. Der er så mange faciliteter undervejs, at enhver kan vælge den dagsetape, der passer netop til ham eller hende. Det er stadig muligt at danne gode fællesskaber/pilgrimsfamilier, der laver mad sammen og hjælper hinanden undervejs. Successen for pilgrimsruten hænger meget sammen med, hvad man selv vælger at gøre den til. Og hvem man selv vælger at skabe fællesskab med - og så forsøge at se bort fra det negative, der sjældent kan undgås, når så mange mennesker er sammen. Man kan faktisk sige, at Camino Frances er mange forskellige pilgrimsvandringer, men på den samme sti. Der er så mange pilgrimme på stien, at der dannes "parallel-samfund" undervejs. Nogle drikker bajere i massevis og fester igennem, nogen tager bus eller taxi, andre går hele vejen og danner fællesskaber med ligesindende. Den enkelte pilgrims oplevelse afhænger meget af en selv. Hvad vælger jeg at fokuserer på, og hvad vælger jeg fra.
Og så et forslag. En fransk pilgrimsgruppe har lavet sin egen kristne herbergs- og messeliste, hvor de pilgrimme, der lægger noget religiøst i pilgrimsvandringen har mulighed for at møde ligesindede. Den franske guide hedder, Guide des haltes chrétiennes, La Camino Frances, og kan købes via nettet. Den har dog ikke det hele med. Der opstår stadig nye fællesskaber for pilgrimme langs Camino frances. En pilgrim, der netop har gået efter den franske guide, har oplyst mig
om nye alternative overnatningssteder og fællesskaber. ( Her et billede fra pilgrimsmessen i Los Arcos) Der skyder stadig nye Albergue Parroquial (menighedsherberger), hvor frivillige i lokale kirker driver et overnatningssted ofte med fællessspisning og messe eller gudstjeneste. Flere nonne- og munkeordner har valgt at lave nye fællesskaber langs ruten. Her på Jakobsvejen.dk vil jeg inden næste forår forsøge at lave en alternativ herbergsliste med alene de overnatningssteder, der har en eller anden form for kristent fællesskab, som udgangspunkt. Der er masser andre herbergslister på nettet, som man også kan gøre brug af.

Og her den 17. oktober er pilgrimssæsonen stadig i fuld gang. I weekenden fredag/lørdag/søndag kom der 3.486 pilgrimme ind til Santiago, så det står allerede nu fast, at der i 2016 vil være/blive uddelt mellem 270.000 og 280.000 Compostella'er - altså nok en ny rekord. Pilgrimstrenden har - indtil videre - ikke toppet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar