fredag den 28. oktober 2016

Det er stadig billigt at gå i Spanien !

Et budget på 30 Euro om dagen til alle fornødenheder kan stadig klare en hel pilgrimsrute i Spanien uanset hvilken du vælger.
Alt afhænger selvfølgelig af, hvor sparsommelig man er. Men når jeg gang på gang får spørgsmålet om økonomi på "Caminoen", er det selvfølgelig fordi det er vigtigt for de fleste førstegangspilgrimme at vide, hvad det egentlig koster at gå en pilgrimsrute. Generelt er det min erfaring, at Spanien og Portugal er langt de billigste lande. Hvis du går af den Portugiske rute (Camino Portugues) helt fra Lissabon eller Fatima, bør du dog være opmærksom på, at overnatning kan være noget dyrere, før du når til Porto, hvorefter ruten har flere "rigtige" pilgrimsherberger og dermed også pilgrimspriser. I Portugal skal du også være opmærksom på et særligt portugisisk fænomen, når du bestiller mad, idet det kan forekomme, at du får mere end du har bestilt. Læs mere her på siden under 29. marts 2016.
Jeg har lige her i september-oktober gået af Camino del Norte og Camino Primitivo. Jeg har enkelte gange undervejs boet på eneværelse, men primært på herberger. Jeg har flere gange undervejs vasket tøj på maskine og brugt tørretrummel (til svingende priser) - trods det har 30 Euro om dagen været mere end rigeligt. Jeg har drukket kaffe flere gange i løbet af formiddagen, spist menu del dia'er, men også lavet mad i fællesskab med andre pilgrimme.
Frankrig er lidt dyrere end Spanien, men her er den samlede døgnpris ofte lettere at overskue, idet mange herberger har en pris for en seng, aftensmad og morgenmad. Jeg har tidligere gået i Frankrig for omkring 40 Euro om dagen. Standarden på herbergerne i Frankrig er oftest højere end i Spanien/Portugal.
Tyskland/Østrig er generelt dyrere end i Frankrig. Her er det godt at gå to sammen af hensyn til besparelserne på dobbeltværelser. Prisen for et døgn kan godt passerer 50 Euro pr. person. De højere priser gælder især overnatning, idet herberger som i Spanien, Portugal og Frankrig er en sjældenhed, så alternativet er små hoteller og Zimmer Frei - Også mange klostre er en slags hoteller/pensioner med forholdvis høje priser set i forhold til de spanske/franske.
Italien er langt det dyreste land - både på grund af overnatning og restaurantpriser.
Jeg har her ikke medtaget Norden, herunder hærvejen, hvor jeg ikke selv har gået. Hvis det er priserne her du går efter bør du se på andre hjemmesider.
Udgifter i Spanien
I Spanien koster en seng på et herberg generelt et sted mellem 5 og 10 Euro. I de kommunale herberger i Galicien (og dem er der mange af) er der pt. fast pris, 6 Euro inkl. engangslagen og engangshovedbetræk. En Menu del Dia inkl. drikkevarer koster normalt i omegnen af 10 euro. Et råd: Jeg har set amerikanske pilgrimme klage over, at de ikke kan få lov til at dele en menu, og de klager endnu mere, når de opdager, at det koster endnu mere eller det samme at bestille en enkelt ret på menukortet, samt drikkevarer. En del af klagerne skyldes givet også sprog-mis-forståelser, idet nogle pilgrimme ikke helt kan acceptere, at mange spaniere ikke taler engelsk/amerikansk.
En menu er en menu, og prisen er fastsat pr. person. Altså ca 10 Euro for forret, hovedret og efteret, samt en drink - det være sig en lille Cola eller vin (ofte en hel flaske). Her har jeg også på min netop overståede tur hørt en amerikaner klage over, at hun fik en lille cola, mens undertegnede fik en hel flaske vin. Men sådan er forholdene altså. Og jeg synes faktisk, at det - ikke mindst i sammenligning med andre steder - er utroligt billigt at spise sig mæt langs pilgrimsstierne i Spanien. Kvaliteten af maden er meget svingende - både op og ned.
To eksempler fra min netop overståede tur: a) Forret bestående af en hel tallerkenfuld små stegte grønne peber med frisk brød, Hovedret: Flere stykker frisk torsk med råstegte kartofler, Dessert: hjemmelavet chokolade-dessert, Drikkelse: 1½ liter købevand, samt en hel flaske lokal hvidvin, ialt pris 8 Euro. for en person. b) Forret: en portion gammel halvtør grøn salat med halvtørt brød, Hovedret: udkogt pasta med en slags tomatsovs. Efterret: en lille ispind. Drikkelse: vand eller vin. Pris 10 Euro.,
Men jeg blev mæt begge gange, og glæder mig ekstra over de gode menu del dia'er uden at brokke mig over de andre. Sådan er det. Jeg synes dog selv, at jeg er blevet rigtig god til at kigge de bedre steder ud.
Jeg har skrevet mere om prisen for at gå pilgrimsvandring flere gange her på siden. Du kan læse mere om de enkelte ruter under Europæiske Pilgrimsveje.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar