lørdag den 11. februar 2017

Gående pilgrimme til Fatima

Fatima fejrer i år sit 100 års jubilæum, som valfartsted til "Den hellige Maria".
I de senere år har det stigende antal pilgrimme, der går til Santiago de Compostela smittet af på det langt yngre valfartssted i Fatima i Portugal, sådan at forstå, at flere af de mange, der besøger Fatima, nu er begyndt gå til fods i stedet for at tage med personbil eller bus. Der er ligeledes Santiagopilgrimme, der går af Camino Protugues fra Lissabon til Santiago af Camino Portugues, som tager en afstikker af den forholdsvis nye pilgrimsvej til Fatima, for igen at fortsætte fra Fatima til Santiago. Andre pilgrimme (primært portugisere) går alene ruten fra Lissabon, mens yderligere nogle pilgrimme - ofte Santiagopilgrimme - tager turen fra Santiago til Fatima, som idag er afmærket med blå pile - desværre ikke helt så godt, som de spanske pilgrimsveje, men nok til at man burde kunne finde vej.
For 100 år siden viste Jesus mor, Maria, sig for nogle børn på markerne ved den lille portugisiske by Fatima, der ligger ca 170 km nord for Lissabon. Allerede mens miraklerne stod på, begyndte troende at samles på stedet, hvor børnene havde deres spirituelle oplevelser. Siden er antallet at troende, der besøger Fatima, steget og steget. I år i forbindelse med 100-årsdagen ventes 8 millioner troende til Fatima. En - formentlig meget lille - del af dem vil kommende gående til Fatima. Det har fået arrangørerne af det store religiøse program, der er planlagt i forbindelse med jubilæet, til at lave en hjemmeside for de gående pilgrimme med gode råd af forskellig slags. Under overskriften: Pilgrim on foot, kan man læse mere på denne engelsksprogede hjemmeside: http://www.fatima.pt/en/pages/pilgrim-on-foot
Her kan man bl.a. læse, at det er arrangørerne meget magtpåliggende, at der ikke sker ulykker undervejs. Pilgrimsruterne til Fatima følger i stor udstrækning, den gamle Jakobsvej, så der "kun" er nogle få dagsetaper fra jakobsvejen til Fatima, uanset om man går fra Lissabon eller kommer fra Nord - eventuelt helt fra Santiago (ca 550 km).
Ruten fra Jakobsvejen, Camino Portugues, til Fatima foregår primært af asfaltveje, hvor man enten går af mindre asfaltveje - eller langs kanten af lidt større veje, hvilket kræver en anden slags opmærksomhed af pilgrimmene. Men læs selv de mange råd, hvis du har planer om at gå til Fatima i år.
Her en Santiagopilgrim, der passerer Fatima på vejen til Sankt Jakobsgrav.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar