fredag den 17. februar 2017

Farlige steder på Camino del Norte

Delstatsregeringen i Asturias (Austurien) har afsat over 800.000 Euro eller over 600 millioner kroner til forbedringer af Caminoen.
Camino del Norte er med 17.313 pilgrimme blevet nummer 3 over de mest benyttede pilgrimsruter i Sapnien i fjor (2016) kun overgået af Camino Frances og Camino Portugues.
Der er - trods de seneste års succes - stadig flere steder på ruten, der rent trafikalt må betegnes som farlige. Det har fået Austuriens delstatsregering til at afsætte 834.00 Euro til forbedringer, samt omlægninger af pilgrimsruten de steder, hvor et eksperudvalg har efterlyst handling.
Jakobsvejen.dk har ingen informationer om, hvor vidt der disse steder har været ulykker i 2016. Den eneste ulykke - desværre med dødelig udgang - som har været omtalt her på siden, var en tysk pilgrim, der gik udenfor ruten (Camino del Norte) langs klipperne ud mod havet og faldt ned. Men der kan sagtens være forekommet andre ubehagelige episoder, som er ukendte for denne hjemmesiden.
Jeg gik selv Camino del Norte i 2012, og igen et stykke af den i efteråret i fjor fra Bilbao til udfletningen mod Camino Primitivo.
Og nogle af de steder, som jeg for snart 5 år siden fandt farlige, var stadig ikke udbedret. Den værste af dem er afgjort jernbanebroen udenfor Santander på etapen mod Santillana del Mar. Og da arbejdet formentlig tager nogen tid, har jeg et råd til de læsere af jakobsvejen.dk, der har tænkt sig at gå Camino del Norte i år. Det farlige sted er jernbanebroen på strækningen mellem de to små togstationer Boo de Pielagos og Mogro. Her går pilgrimsstien over en togbro, hvor der kører tog. Pilgrimmene står og venter til de er sikre på, at der ikke kommer tog, hvorefter de løber over. Det er muligt at undgå de få hundrede meter af broen ved at gå en alternativ vej på 4-5 km, men det har undertegnede ikke set nogen pilgrimme gøre. Derfor mit råd: Tag toget over broen mellem de to stationer. Selve togturen tager nogle få minutter og togmændene giver oven i købet gratis togtur til pilgrimme med pilgrimspas. Jeg har også set pilgrimme tage toget helt fra Santander til efter broen ( ialt ca 18 km), til stationen i Morgo. Her skal der dog købes billet. Principelt set er jeg fuldstændig enig med de pilgrimme, der mener, at det er en dårlig ide at blande pilgrimsvandring med tog, bus eller taxi, men her er det simpelthen - efter undertegnedes opfattelse - dumdristigt at tage jernbanebroen til fods.
Santander er den store by ved havet umiddelbart efter kultherberget i Guemes, og hvor de fleste pilgrimme tager den lille strandbåd (pilgrimsbåd) over fjorden.
Her et billede fra overfarten ved Santander, hvor to spanske pilgrimme går ombord.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar