torsdag den 3. november 2016

Trods negativ omtale er Camino Frances mest populær

Over 19.000 pilgrimme gik i oktober ind til Santiago af Camino Frances.
Der har i længere tid været en tendens til negativ omtale af Camino Frances på mange pilgrimshjemmesider og pilgrimsforaer. Der er alt for mange pilgrimme, og mange af dem opfører sig helt forfærdeligt, lyder flere skudsmål.
Jeg har ikke den samme opfattelse af Camino Frances. Hvilket jeg skrev en kommentar om her på siden den 17. oktober under overskriften: Camino Frances er flere caminoer i én.
Den negative omtale har dog ikke fået færre til at tage turen fra Saint Jean Pied de Port. Af de 28.232 pilgrimme, der ialt kom til Santiago i oktober i år, havde de 5.821 begyndt deres pilgrimsfærd i Saint Jean Pied de Port. Dertil kommer de 407, der er begyndt i le Puy i Frankrig (1.600 km før Santiago) eller fra andre steder i Frankrig, Paris ( 14) Lourdes (44), og hertil skal også lægges de få, der går ud af gadedøren derhjemme og først stopper, når de når Santiago, her kan nævnes Tyskland: 71, Holland 40, Østrig 10, Polen og Italien med hver 4 pilgrimme, mens en enkelt i oktober kom til Santiago efter at have taget turen helt fra Finland. Han eller hun må være startet før sommerferien. Så Camino Frances er stadig populær, når det gælder antallet af pilgrimme.
Her antallet af pilgrimme, der kom ind i oktober, opgjort på de forskellige ruter/jakobsveje i Spanien: Camino Frances 19.054 (67,49%); Camino portugues 4.941 (17,50%); Camino del Norte 1.573 (5,57%); Camino Primitivo 985 (3,49%); Via de la Plata 882 (3,12%); Ingles-Camino 682 (2,42%); Muxia-Finisterre 61 (0,22%); Camino de Invierno 17 (0,06%)
Der er dog en del diskussion - især i Spanien - om rigtigheden af alle tal, idet pilgrimsforeninger siger, at der går langt flere af vintercaminoen, Camino de Invierno, end de 17 pilgrimskontoret opgiver. Vintercaminoen munder ud i Via de la Plata/Via Sanabres, hvilket skulle betyde, at de tælles med et forkert sted. Jeg har ikke mulighed for at kontrollere disse oplysninger.
Jeg oplevede dog selv i oktober, at jeg jeg ville blive talt med som Camino del Norte-pilgrim, fordi jeg gik fra Bilbao og skiftede rute undervejs til starten af Camino Primitivo ved Oviedo . Derfor lavede jeg en lille anmærkning på listen og skrev selv Camino Primitivo. Så måske er der noget om snakken. Tallene ovenover fortæller trods det en del om, hvor populære de forskellige ruter er, og kan hjælpe danske pilgrimme til at finde den pilgrimsrute, der synes at passe dem bedst. (Foto fra Camino Primitivo i oktober)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar