fredag den 11. november 2016

Mere om pilgrimsulykken i Pyrenæerne

Det var en erfaren spansk pilgrim, der døde forleden nær Leopoder, da han for vild i tågen.
Ifølge flere forskellige spanske nyhedshjemmesider er der nu klarhed over, hvordan den 54 årige pilgrim, Juan Francisco Criado Martin, fra Salamanca i Spanien, døde i Pyrenæerne, som omtalt her på siden i går. Juan Francisco havde gået Camino Frances to gange før, da han forleden tidlig morgen nok en gang gik af Napoleonsruten. På vejen op afstien i mørket møder han en 26 årig kvindelig kinesisk pilgrim, og de beslutter at følges ad i mørket. Da det er blevet lyst kommer de op på stierne, som er dækket af stærk tåge. Den 54 årige Juan Francisco fører an, men de farer trods det vild, og han falder ned i en bjergslugt. Den 26 årige kinesiske pilgrim forsøger at få kontakt med ham, men han svarer ikke på hendes råb, og hun frygter, at han er død. Hun forsøger herefter selv at finde vej for at tilkalde hjælp via 112, og ikke langt fra Valcarlos lykkes det hende at få kontakt med redningsmadndskabet. Der er ingen melding om, hvor lang tid det tager. Kun at den kvindelig pilgrim er meget forkommen og dehydreret, da redningsmandskabet når frem. Hun bliver straks overfør til skadestuen i Valcarlos. De kan ikke finde den anden pilgrim i bjergene, før dagen efter, hvor en frivillig redningshjælper med hund, når frem til ham. Obduktionen viser, at han er død øjeblikkelig, da han faldt ned i slugten.
Min kommentar:
Det er dybt tragisk, at pilgrimme går til ved ulykker på diverse pilgrimsstier. Det er ikke første gang, at en pilgrim dør eller kommer til skade i Pyrenæerne, og desværre næppe sidste gang. Jeg tror, at jeg har fortalt om mine egne erfaringer før om denne etape fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles. Men her får I den igen. Der er to veje over til Rolandsdalen (Roncesvalles og klostret) fra Saint Jean Pied de Port. Den flotte Napoleonsrute over Leopoder, der har fået sit navn, fordi Napoleon efter sigende gik den vej med sine soldater, da han vendte tilbage til sine 100 dage ved magten og sit Waterloo efter flugten fra engelsk fangenskab. Den anden rute over er opkaldt efter den lille bjergby Valcarlos. Ruten over Valcarlos går tæt ved en lille asfalteret landevej NA-135, som man kan søge ud til i tilfælde af dårligt vejr.
Jeg har gået Napoleonsruten 4 gange og Valcarlosruten en gang.
1) Jeg foretrækker - hvis det er muligt - Napoleonsruten over Leopoder bjerget. Den er langt den smukkeste med vilde heste og en formidabel udsigt over bjergene. (I morgen vil jeg give et par tip til, hvordan man kommer lettest over Leopoder, der godt kan være temmelig anstrengende for en pilgrim på 1.dagen.)
2) Det er - efter min opfattelse - ikke svært at finde vej. Stien er utrolig godt afmærket. Trods det traf jeg i 2006 to - ikke helt unge - danske pilgrimme, der for vild. Heldigvis i godt vejr. De gik tilbage til udgangspunktet. Jeg vil mene, at stien er langt bedre afmærket i dag end i 2006, samtidig med at man får udleveret et lille kort på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port, som yderligere gør det nemmere at gå over.
3) Lad vær med at gå over, hvis det er tåge, storm eller snevejr. De kender vejrudsigten på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port. Ret dig efter deres anvisninger.
4) Jeg har en gang gået over i meget kraftig blæst, hvor stien efter min opfattelse burde have været lukket. Det regnede let. En gruppe amerikanske pilgrimme ville ikke høre på gode råd og tog trods blæsten deres store regnslag på. En af dem blev tæt på toppen smidt op i luften som en faldskærm, men heldigvis for hende ned på stien igen, så hun ikke fløj ud over bjergsiden. Hun brækkede et krageben i faldet. Caminoen var slut, men hun overlevede. Jeg klarede helt frisag ved at gå krumbøjet uden regnslag. Men det var ikke nogen behagelig tur.
5) De andre tre gange har jeg gået over i småregn eller strålende sol. Det var fantastiske ture.
6)En gang har jeg i støvregn og dårlig sigtbarhed gået af Valcarslosruten. Vejret blev væsentlig bedre undervejs. De fleste pilgrimme tog den anden vej og var meget begejstrede, selvom et par enkelte ikke havde trænet nok og derfor var fuldstændig udmattede, da de kom ned.

Men mere om det fysisk krævende i morgen.
Konklusion:
Undersøg vejret før du går op, og ret dig efter de råd, som du får på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port. Du har selv indflydelse på, om det skal blive en overlevelsestur eller en pilgrimstur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar