fredag den 4. november 2016

Mange pilgrimme har stadig religiøse motiver

Katedralen i Spanien er ene om at lave en egentlig statistik for pilgrimmenes motiver for at gå.
Når man som pilgrim møder andre pilgrimme på pilgrimsstierne i Spanien eller andre steder i Europa bliver man tit stillet overfor spørgsmålet: Hvorfor går du pilgrimsvandring ? Og det samme spørgsmål, kan man så selv returnere til spørgeren. Givet er det, at motiverne ofte er mangeartede - en blanding af "Jeg skal finde mig selv/udfordre mig selv/finde en ny vej for mit liv etc." Altså oftest et svar, der tager udgangspunkt i den enkelte pilgrims eget billede af sig selv og ikke nogen med Gud eller kristendom.
Dette er ikke alene min erfaring. For nylig sagde en katolsk præst, der går pilgrimsvandring af Via Francigena i Italien, at mange af de pilgrimme, han møder undervejs, bruger pilgrimsstierne som en slags vandrestier uden bevidste religiøse motiver.
Men når man ser på statistikken fra pilgrimskontoret i Santiago, er der stadig mange, der nævner religion, som vigtigste motiv. I statistikken for de pilgrimme, der kom til Santiago i oktober i år, har 28.232 pilgrimme svaret på spørgsmålet: Hvorfor går du ? Her siger 12.332 eller 43,68 %, at de primært går af religiøse grunde. 14.155 eller 50,14 % oplyser, at de går af en kombination af religiøse og kulturelle årsager, mens kun 1.745 (6,18%) nævner andre ikke religiøse årsager. Statistikken nævner ikke hvilken nationalitet pilgrimmene har set i forhold til motiver, men det er formentlig ikke svært at forestille sig, at pilgrimme her fra Danmark næppe svarer til gennemsnittet, men har en større procentdel der går af ikke-religiøse grunde. Trods det, spiller religion altså stadig en stor rolle for langt de fleste pilgrimme.
Og en ting kan alle pilgrimme, der kommer til Santiago konstatere. De daglige pilgrimsmesser er mere end godt besøgt. Det er faktisk helt umuligt for alle at få en siddeplads i den store Katedral (billedet her fra medio oktober i år)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar