onsdag den 8. juli 2015

Hvem er de egentlige pilgrimme ?

To små - forskellige - lokale historier fra byerne langs Camino Frances i går fortæller mere end ord, hvor meget pilgrimsvandring er kommet til at betyde for - ikke bare Spanien, men også resten af den vestlige verden de seneste 25 år. 
I Hornilos del Camino, der ligger fem timers gang eller ca 20 kilometer uden for Burgos, fejrede de 25 års jubilæum i weekenden. Det er 25 år siden, at en lokal pilgrimsforening åbnede det første herberg i byen. Det var en gruppe fra den lokale menighed, som efter en vellykket fælles valfart til Maria-åbenbarings-kirken i Lourdes i Sydfrankrig, der stod bag initiativet. Den gang passerede der jævnligt, men langt fra dagligt, pilgrimme, og det var ofte svært at finde et natlogi på "middagsbordet", som det flade stykke mellem Burgos og Leon kaldes.
I weekenden stod de der så igen efter 25 år og glædede sig over, hvor meget deres initiativ kom til at betyde for mange mennesker. I 1989 kom der 5.760 pilgrimme ind til Santiago. I fjor blev det til 237.886 - og en del af dem har givet boet på herberget i Hornilos del Camino, der stadig drives af frivillige. Her et billede hvor de afslører en mindeplade om et af de første "moderne" pilgrimshuse på Camino Frances.
I samme weekend mødtes en anden pilgrimsforening langs Camino Frances - i byen Astorga ca 258 km før Santiago. De spredte sig på flere etaper på begge sider af Astorga for at rydde op efter nutidens pilgrimme. Det er en del af kampagnen "Un paso limpio" (Det rene skridt/sti), som en række pilgrimsvenneforeninger langs Camino Frances har sat i værk, fordi der flyder - alt for meget - affald langs Caminoen.

Og så er det, at man kan stille sig selv spørgsmålet. 
Hvem er de egentlige pilgrimme ? Os der går, eller de mange frivillige langs pilgrimsvejene, der bruger en stor del af deres fritid for at give os - såkaldt rigtige pilgrimme - mulighed for kun at tænke på en ting. Vores egen Camino.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar