onsdag den 22. juli 2015

Camino del Norte og Camino Primitivo bliver også verdensarv

22 år efter, at Caminoen ( Camino Frances ) blev udpeget til at stå på World Heritage Site af Unesco, er det nu blevet to af de andre Camino'ers tur.
De senere år har de spanske lokal/regionsregeringer - og ikke mindst turistorganisationerne søgt om optagelse af flere Pilgrimsruter på Unescos Verdensarvsliste. Det gælder også Via de la Plata og Camino Portugues, som - så vidt jeg ved - stadig ikke er med på listen.
Det var den Galiciske regering, der fik Camino Frances på listen i 1993, og her mener man, at denne udnævnelse har haft stor betydning for den store tilstrømning af pilgrimme. Mit personlige skøn er dog, at pilgrimsvandringens genopdagelse var startet allerede i midten af 80'erne, da de første bøger med emnet "Caminoen forandrede mit liv" begyndte at dukke op. Jeg hørte selv om Jakobsvejen fra Saint Jean Pied de Port til Santiago i 1988, og da var det så småt begyndt at blive moderne "at afprøve sig selv/ finde en mening i tilværelsen/ eller - genfinde forholdet til Gud/kristendommen" gennem pilgrimsvandring.
De to ruter har nu haft over 100.000 pilgrimme igennem indenfor de seneste år, og det angives som en af årsagerne til "forfremmelsen".
Men lokalregeringerne langs ruten/ruterne meddeler nu, at de vil forskønne stien, lave bedre skiltning ( hvordan det så er muligt), samt gøre alt det, der skal til, for at det bliver nemmere og endnu mere populært at gå disse alternativruter til Santiago. Der er alt for mange steder, hvor pilgrimmene skal gå på/ ved trafikkerede veje, lyder det, og her vil stien blive ændret eller trafikken ledt udenom.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar