søndag den 28. juni 2015

Smidt affald - Et minus ved de mange pilgrimme

Pilgrimsvenner i Logrono i Rioja på Camino Frances starter kampagne for at få pilgrimme til at rydde op efter sig.
Jakobsvejenes kæmpesucces med pilgrimme, der lige nu skal tælles i over 1.000 om dagen på hver etape, giver også det omkringliggende samfund nogle problemer - ikke kun glæde, stolthed ved Caminoen og indtægter til turisterhvervene. Når der er så mange mennesker sammen, som det er tilfældet på pilgrimstierne, herberger og rastepladser langs Caminoen, er der desværre også nogen som ikke føler et tilstrækkeligt ansvar for fællesskabet. Derfor er der nu langt mere affald langs ruterne.  For en måned siden foran den lille kirke ved udgangen fra Obanas mødte jeg en rigtig gammel dame, der gik og fejede og samlede papir. Og der lå meget unødvendigt affald. Hun var først lettere irriteret, fordi det tydeligt var pilgrimsaffald, samtidig med at et hjørne bag kirken blev brugt til toilet med frisk toiletpapiraffald rundt omkring. Da jeg ville hjælpe hende, tøede hun op med det samme, og gjorde mig helt klart, at min opgave var at gå - ikke at rydde op foran kirken. Det var hendes arbejde.
Hun begyndte straks at fortælle om sin lille kirke. Hun var stolt af Caminoen og sit smukke kapel, som hun holdt åben for pilgrimme fra tidlig morgen til sen aften. Så kunne de også gå i læ i regnvejr, som hun sagde.
Men hun kunne ikke forstå svineriet. Hun havde stillet skraldespande op - som blev brugt, men langt fra af alle. Hvorfor kan pilgrimme ikke tage tissepapiret, plastikposerne og sodavandsdåserne med eller lægge affaldet, hvor det hører til ???
Ja, hvorfor ikke ?
Foreningen af Pilgrimsvenner i Logrono (La Asociación de Amigos del Camino de Santiago de Logroño) er netop begyndt på en større kampagne vendt mod pilgrimme, hvor de på alle herberger sætter små skilte op, ligesom de stiller sig op på strategetiske steder og uddeler små affaldsposer til pilgrimmene. Med andre ord: Pilgrimme. Ryd op efter jer !!! Og husk at tage jeres tissepapir med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar