søndag den 14. juni 2015

Herbergsdagbog Toulouse - Puenta la Reina

Da nogle læsere af denne blog gerne vil vide mere om at gå over Somportpasset, er dette et forsøg på at rekonstruere min egen Herbergsliste fra Toulouse til Puenta la Reina, hvor Arles-ruten og Camino Aragones mødes med Camino Frances.
Jeg gik fra Arles til Logrono i april-maj i år, så mine håndskrevne optegnelser er forholdsvis nye.
Jeg har valgt at renskrive notaterne fra Toulouse og frem, da kun forholdvis få danskere drømmer om at gå fra Arles. Skulle nogen være interesseret i at høre mere om ruten før Toulouse. så skriv til mig.
Jeg gik hele vejen med min yndlingspilgrim, så hotelophold foregik på dobbeltværelse, der er forholdvis billigere end enkeltværelse.
27. april: Toulouse: Boede på billigt banegårdshotel tæt på centrum, og dermed Place du Capitole og de to store kirker, Saint Cermin og Sainte Etienne. Vi havde styrtregn det meste af dagen i Toulouse. Alt var vådt.
28 april: Toulouse - L'Isle Jourdan (ca 32 km.) Det kommunale herberg lå lidt langt ( ca 2 km ) uden for byen, så vi boede på halv-billigt hotel, du Velodrome  (46 Euro for 2  med morgenmad). Vi spiste ok-middag til 12 Euro pr. næse. Venlig og varm atmosfære ved aftenmessen i kirken, hvor menighed og præst var meget imødekommende over for pilgrimme.
29. april: L'Isle Jourdan - Lamothe ( ca 32 km). Gite Pied de Terre en Gascogne, Buddhistisk herberg med buddhistisk tempel, hvor der om aftenen var buddhistisk sammenkomst. Det hele var meget professionelt, men upersonligt drevet . Fik ok mad med vin. 35 Euro pr. person for aftensmad, seng og morgenmad. Herberget lå ensomt ude på landet. Vi var tre pilgrimme den nat, og vi nød en lun aften i haven.
30. april: Lamothe - Auch ( ca 23,5 km) Nem dag i godt vejr, men meget kedelig indgang til den store by gennem industri/ byggemarkeder m.m. Herberget havde lukket, så vi boede på hotel (La Relais de Gascogne til 58 Euro for et dobbeltvæerelse ). Vi var 3 pilgrimme, der spiste sammen på Restaurant de France. Fremragende ( civiliseret ) middag med superb betjening til 14,50 Euro pr. næse.  Diskotek i nærheden larmede om natten, så det kunne høres - også gennem ørepropper, så alene af den grund kan hotellet ikke anbefales, dernæst var prisen lidt pebret. Vi var til messe i Saint Jacques. Der er rigtig mange Jakobskirker på ruten.
1. maj: Auch - L'Isle-de-Noé ( ca 25 km). Mødte en del andre pilgrimme. Overnatten hos Chez Edna (Moody) en engelsk dame, der havde slået sig ned i denne lille landsby. (Læs under fortællinger fra Jakobsvejen ) Vi fik eget værelse, men med fælles bad og toilet. Vi blev modtaget med kaffe og pandekager, fik øl i løbet af eftermiddagen. Vi boede 6 pilgrimme samme sted og havde fælles aftensmad med alt inkluderet, vin, små stærke m.m. Pris 30 Euro pr. person for overnatning og al fortæring, herunder english breakfast. Vi har boet steder, hvor der var mere rent end her, men samlet set en virkelig god oplevelse.
2. maj: L'Isle-de-Nóe - Monlezun (lidt uden for ruten - ialt ca 24 km). Boede på en bondegård  hos Nicole et Michel. Modtaget med kold øl, super værelse (meget rent overalt), dejlig have, vaskemaskine og fremragende (civiliseret) middag med det hele, meget fyldig morgenmad. 31 Euro pr. person - alt incl - også vask af alt tøj.
3. maj: Monlezun - Maubourguet (  ca 24 km). Maubourguet er en mindre by med butikker og restauranter. Kun et problem, da vi var der - alt havde lukket. Den ene af byens to herbergsbestyrer var selv taget på pilgrimsvandring, og det andet herberg var fyldt op. Vi endte på et "lukket" hotel, hvor vi skulle banke værten op (meget dyrt, 73 Euro for et dobbeltværelse), hvor vi kunne bo, men ikke spise. To andre pilgrimme tjekkede ligeledes ind, og de havde samme problem. Alt havde lukket, og vi skulle nærmest være glade for at få en seng at sove i. Kl. 19.00 åbnede en mindre restaurant, hvor et portugisisk par lavede mad og betjente os. Dårlig vin, men hyggeligt. Her fik vi at vide, at "hele byen var taget på ferie".
4. maj: Maubourguet - Anoye  ( 22,5 km ): Hyggeligt og hjemligt kommunalt herberg drevet af lokal pilgrimsforening. Ingen butikker, men vi kunne købe "dåsemad", frossen brød m.m. i en minibutik i herberget til rimelige priser. Vi var alene om hele herligheden, men kunne læse i gæstebogen, at der var overnattende hver nat. I øvrigt havde pilgrimsstien de seneste tre-fire dage været meget mudret, og det var ikke så nemt at gå.  Flere steder måtte vi improvisere for at passerer små vandløb, eller vi gik på så mudret en sti, at vi let kunne synke 25-30 cm ned og have svært ved at løfte benene, ligesom mudderet sad fast i store klumper under støvlerne.
5. maj: Anoye - Lescar  ( ca  35 km ). Vi gik meget tidligt og holdt lang formiddagspause i Moorlas, hvor vi spiste sen morgenmad hos meget sød vært på Hotel-Restaurant de France. Boede på Refuge Pelerins drevet af lokal pilgrimsforening. Vi købte ind og lavede selv mad. Vi var kun 4 pilgrimme. En franskmand og en dansk, Anne Marie, der lige var ankommet fra DK og skulle starte her. Vi gik fra hende allerede dagen efter og så hende ikke mere. Hyggelig aftenmesse med vesper i lokalkirke. Den store katedral var under restaurering.
6. maj: Lescar - Oloron Sainte Marie ( 32 km ). Smuk og forholdsvis nem tur. Vejret er godt og mudderet er begyndt at størkne på stierne. Fantastisk flot by med hyggeligt og meget rent herberg. De tre pilgrimsvenner i herberget vimsede om os og forsøgte at servicere os hele tiden. Vi var 7 pilgrimme og delte værelse med franske Erich, som vi er stødt ind i flere gange siden Toulouse. Spiste efter messen fin middag i lokal restaurant. Da vi for lidt vild i byen, standsede en dame bilen og spurgte, hvor vi skulle hen. Hun kørte os direkte til katedralen lige før aftenmessen. Og undervejs lærte vi en smutvej ud af byen dagen efter at kende.
7. maj: Oloron Sainte Marie - Sarrance  ( 22 km) Vi begyndte opstigningen til Somportpasset - ofte af smalle bjergstier, men trods det - en let dag. Vi ankom tidligt til Odre des fréres Prémontrés au Cloitre. Et af højdepunkterne på denne del af ruten. Besøget i dette kloster var en stor oplevelse. Klostret "sov til middag", og der var ingen at se, da vi kom. Døren stod åben, så vi gik selv ind, fandt en seng, gik i bad, vaskede tøj og lavede en gang pasta, da vi ikke havde spist hverken morgenmad eller frokost. Senere mødte vi en ældre præst, der fortalte os tiderne for vesper, messe og aftensmad.
Vi blev i alt 10 pilgrimme og 3 gæster plus stedets helt fantastiske vært, broder Pierre, en italiensk præst, samt fem frivillige, den dag. Der var en utrolig god atmosfære med en smuk og tankevækkende messe/vesper med en særlig personlig varme, samt et meget hyggeligt aftensmåltid, hvor den normale klosterregel om at spise i stilhed blev suspenderet, så snakken gik lystigt. Vi ( to danske pilgrimme ) var  sammen med en italiensk præst de eneste ikke-franske ved bordet, men alle var imødekommende mod os. Vi delte værelse med et meget sympatisk ægtepar, som vi også havde snakket med i Oloron Sainte Marie dagen før. Både mad og vin var helt ok. ( pris 30 Euro pr. person med alt incl).
8. maj: Sarrance til Urdos  ( ca 28 km, hvoraf de sidste  3-4 km  kilometer foregik i bus, da der kun var et meget "smalt hul" mellem bjergene uden sti, og det var forbudt at gå af ruten, fordi hårnålesvingene gjorde det farligt for gående, da der kører en del lastbiler ud og ind af tunnelen gennem bjerget lige her. De lokale siger, at en pilgrimssti er på vej, men ingen ved hvornår,og da vi sad i bussen og så, hvor snævert, der er, kunne vi godt forstå forbudet mod pilgrimme på netop dette lille stykke.)
Vi sad i bus med vores værelseskammerater fra dagen før og flyttede ind på samme kommunale herberg i Urdos ( 14 Euro for en seng ). Helt nyt og tip-top i stand med godt indrettet køkken, men lidt atmosfæreløst. Vi købte ind i en minibutik i Posthuset og spiste sammen. Hyggelig aften.
9. maj: Urdos - Col du Somport - Canfranc Estacion ( 13 km + 8,5 km). Fantastisk tur til toppen. Det sidste stykke gennem sne, og et højdepunkt for os to danskere efter 3½ ugers vandring. Vejret var fantastisk med høj sol og smukke bjerge. Passet ligger 1640 meter oppe. Vi holdt lang pause på toppen, hvor der var både herberg og bar, men valgte at fortsætte - efter en kold øl - af en smuk sti ned af bjerget til Canfranc Estation, hvor vi flyttede ind på Albergue Rio Aragon  ( 11 Euro for en seng). Vi boede kun 3 pilgrimme på dette herberg denne nat (Byen har flere herberg). Spiste fremragende lørdagsmiddag med vin og det hele kl. 16.00 ( lidt sent) til 10 Euro pr. person. (Jeg undrer mig over, hvordan det kan løbe rundt - vores tre retters menu var helt i top).
Gik tidligt i seng og sov 12 timer.
10. maj: Canfranc - Jaca ( 23 km).  Vi gik til søndagsmesse i en lille by (Castiello de Jaca) på vejen ned og fik en fin modtagelse. Selve ruten var smuk og naturen mere gold end på den franske side af grænsen. Stien er langt nemmere og bedre vedligeholdt end i Frankrig. Her er der trapper ned de stejleste steder og pilgrimsbroer over vandløb og vandfald. Spanierne gør meget ud af deres Camino. Vi flyttede på et lille hotel i Jaca, lige ved Sankt Jakobskirken ( jeg har glemt navnet, men det var meget OK og med morgenmad til 50 Euro for to) og gik nok en gang ud at spise lid sent på eftermiddagen. Vi var de sidste gæster før eftermiddagslukningen og blev nok en gang modtaget helt fantastisk. Lidt dyrere end i går, men med en lille en (gratis) efter maden og en værtinde, der gjorde alt for, at vi skulle have det godt. ( 12 Euro).  Flere messe tilbud denne søndag aften, vesper i katedralen og pilgrimsmesse i Sankt Jakob. Vi valgte det sidste, og vi måtte konstatere, at vi er bedre til at tale og forstå fransk end spansk.
11. maj: Jaca -  Arres ( 26 km ).  Herberget, Albergue de Arrés,  lå lidt uden for ruten, men var omvejen værd. Josef Maria havde en fantastisk (kristent) herberg med Donativo ( uden fast pris ), hvor vi boede 12 pilgrimme. Herberget var meget lille, og der var snæver plads til alle de pilgrimme, men det blev opvejet af en rar og varm atmosfære. Der var fællesspisning, og vi  kendte flere af pilgrimmene fra tidligere på ruten. Om natten valgte tre yngre pilgrimme at sove på gulvet i opholds/spisestuen. Det gav lidt luft på vores lille sovesal.
Josef Maria fortalte ved en sammenkomst i byens lille - nu ubrugte - kirke, at byen - som desværre mange andre småbyer, som vi passerede - var en ruinby på grund af fraflytning, men at herberget var med til at skabe liv. Et privat herberg/kro/bar/hostel lå få meter derfra, og her boede også pilgrimme.
12. maj: Arres - Ruesta ( 27 km ) Smuk tur med flere ruinbyer på ruten, hvor Ruesta var en af dem. Her boede vi i et anarkistisk/politisk herberg, Albergue CGT de Aragon, som var det eneste beboelige hus i ruinbyen. Vi var mange pilgrimme nu. Vi fik et værelse for os selv ( fordi vi var par ), men delte bad og toilet med de andre. Tysktalende (meget ung ) værtinde sørgede for en venlig og imødekommende atmosfære. Hyggelig aften med fællesspisning med nu mere og mere kendte medpilgrimme. Sproget var helt ændret, så spansk (og engelsk/tysk) tog over i stedet for fransk. (35 Euro pr. person med det hele - mad, vin eftermiddagsøl, morgenmad m.m. )
13. maj:  Ruesta - Sanguesa ( kun 22,5 km) Vi er langt forud for vores tidsplan. ( Vi løb for stærkt før Toulouse )  Vi var tidligt på herberget og var igen sammen med kendte pilgrimme. Boede på Albergue Muncipial ( 5 Euro pr. person ).  Godt køkken og gode indkøbsmuligheder, så vi lavede selv mad og spiste med andre pilgrimme på dele basis ( 4 Euro pr. pilgrim med lokal vin ). Aftenmesse  i lokal kirke.
14. maj: Sanguesa - Monreal ( 32 km ). Albergue-bar-restaurant m.m. ( 7 Euro for en seng)  Helt sædvanligt var køkkenet næsten ubrugeligt, når den lokale bar står for stedet. De vil hellere have kunderne derover. Ok middag ( lidt kedelig) i baren til 9 Euro inkl. vin og mere end rigelig mad. Vi overnattede igen med kendte pilgrimme og nød fællesskabet.
15. maj: Monreal - Tiebas ( 19 km ) Vi er langt forud for vores tidsplan og siger farvel til alle pilgrimsvennerne, der vil længere end os -  nogen skal helt til Santiago - så vi stopper i en lille by med et tip-top istandsat kommunalt herberg ( 8 Euro for en seng). Vi købte ind og spiste "hjemme". Mødte et andet pilgrimspar, som vi havde set dagen før, men ellers halvtomt herberg, der havde alle faciliteter.
16. maj :Tiebas- Puente la Reina ( 15 km ). Boede på klostret, Albergue de los Padres Reparadores, hvor vi blev modtaget af en præst, der så lidt træt ud ved tanken om, at der ville være 100 pilgrimme nok en nat. 5 Euro for en seng og pilgrimme overalt. 2 kilometer før Puente la Reina havde vi ramt pilgrimsruten over alle, Camino Frances, og oplevet "suset" da der var pilgrimme så langt øjet rakte både bagud og foran.
Jeg synes faktisk, at herberget fungerer fantastisk, når man tænker på, hvor mange mennesker der er - og så nye hver dag. Vi spiste ude, men mange havde valgt at lave mad selv. Og køkkenet var IKKE ulækkert, trods det store antal; ligesom der var forholdvis roligt om aftenen, selvom mange sad og snakkede til ved 22 - tiden. Samlet set en god oplevelse. Der var en del pilgrimme til aftenmesse, men da der samtidig var firmelse (konfirmation ) med biskop og det hele og mange lokale unge, druknede pilgrimmene lidt.
Derefter forsatte vi 3 dage af Camino Frances, hvor der er en masse forskellige herberger at vælge imellem.




.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar