mandag den 9. februar 2015

Større sikkerhed i Pyrenæern

Safe Pyrenees etablere Wifi-forbindelser på toppen.
Myndighederne på begge sider af den spansk - franske grænse har netop hold et nyt møde, der skal skabe yderligere sikkerhed for de mange pilgrimme, der hvert når passerer Pyrenæerne.  I 2014 gik næsten 70.000 pilgrimme over Rolandspasset fra Saint Jean Pied de Port, og man kunne desværre tælle 30 alvorligere uheld og ulykker, oplyser Safe Pyrenees, som det tværnationale samarbejde hedder.  Det er  på strækningen mellem Bentartea og Lepoeder, at uheldene sker.  
Man vil nu etabelere Wifi - forbibindelse alle de steder, det er muligt, så man via telefoner, tablets o.s.v. kan blive advaret om tåge, sne eller andet dårligt vejr og derfor vælge den noget sikrere vej over Pyrenæerne via Valcarlos, ligesom der etableres yderligere muligheder for at tilkalde hjælp via 112.
Jeg opleve selv en meget ubehagelig hændelse her i foråret 2014, hvor en meget kraftig vind gjorde det meget svært at passere Pyrenæerne. Stien stiger fra 165 meters højde ved Saint Jean Pied de Port til 1430 meter ved Lepoeder. Vinden blev kraftigere og kraftige, nu mere vi steg  des mere blæste det, og det blev sværere at stå fast. Da det samtidig regnede, havde en del pilgrimme taget store ponchoer/regnslag på, og de fungerede som en slags faldskærme, og kastede pilgrimmene hid og did. En amerikansk pige blev smidt op i luften, men landede til alt held på stien, men uheldigt nok brækkede hun et kraveben.
Mit råd: Tal altid med Pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port før du går op. De ved besked. Og for lang de fleste pilgrimme er det en god ide at skære turen lidt over. Selvom det ikke lyder af meget, er det en stor hjælp at gå til Hunto eller Orisson første dag. De ligger kun 6 til 8 km oppe af bjerget, men jeg har set rigtig mange pilgrimme, der er gået ned på turen over, fordi de har overvurderet deres egne kræfter og formåen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar