torsdag den 12. februar 2015

Over 2.000 pilgrimme protesterer over omlægning af Nordruten

Kulturministeriet i Cantabria (Kantabrien) i Nordspanien har fået i tusindvis af protester .
Planerne om at lægge Camino del Norte (Nordruten), så den ikke længere passerer tæt forbi Guemes , men i en stor bue uden om umiddelbart før Santander, har fået over 2.000 pilgrimme til at sende kulturministeriet i Cabntabria protestbreve, ligesom ministeriet i følge hjemmesiden  http://www.alberguescaminosantiago.com/
skulle være sat under nærmest "spærreild" med e-mails fra pilgrimme, der er utilfredse med oplægningen af Den nordspanske Jakobsvej. Det er præsten Ernesto Bustio, der står bag protesterne.

Præsten Ernesto Bostio (78 år) er lidt af både en institution og en legende på Nordruten, idet han står for det mest populære herberg på hele ruten, der ligger i Guemes. Han har lavet et meget stort herberg i den bondegård, som han har arvet efter sine  forældre. Herberget har ingen fast betaling, men klarer sig udelukkende ved frivillige bidrag og donationer. Alle pilgrimme spiser både aftensmad og morgenmad sammen (af rimelig høj kvalitet, synes undertegnede), alt sammen uden betaling. Der står en lukket bøsse, som pilgrimme kan lægge i efter behag. Stedet drives alene af frivillig arbejdskraft.
Herberget kan endvidere prale af at have haft over 50.000 overnattende pilgrimme på under ti år.
Nu har en del af disse pilgrimme sammen med præsten Ernesto Bustio dannet organisationen 'Defensa del Espirítu del Camino', som vel nærmest kan oversættes med "Forsvar for Caminoens ånd", og det har nu ført til et massivt pres på Kulturministeriet og lokalregeringen i region Cantabria. Jeg har indtil nu ikke - på nettet -  kunne finde noget svar fra lokalregeringen, men pt. flyder det over med protester - både på Facebook og i lokalaviserne, der bl.a. kan fortælle, at pilgrimme fra 'Defensa del Espirítu del Camino', har kørt rundt om Parlamentet i biler med højtalere på, hvor de har prøvet at råbe politikerne op.
Kort kommentar: Jeg har selv overnattet hos præsten Ernesto. Han er afgjort en stor personlighed, og hans  herberg er helt sikkert et af dem, hvor pilgrimme oplever en gæstfrihed ud over det normale. Jeg kan ikke gennemskue om den nu nye planlagte rute, der er lagt tættere på kysten på dette stykke, gennemføres for at give kystbyernes turismeerhverv yderligere indtæger, eller om det er fordi ruten er bedre, smukkere og/eller tættere på den oprindelige middelalderlige pilgrimsrute til Santiago.
I går, onsdag, kom der 82 pilgrimme ind til Santiago.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar