fredag den 20. februar 2015

Manden der stjal verdens ældste Camino Guide fik ti års fængsel

I onsdags blev det foreløbige punktum sat i historien om Codex Calixtinus forsvinden.
I Katedralen i Santiago kan pilgrimme og andre besøgende stadig få lov til (bag glasmontre) at se Codex Calixtinus, som anses for at indeholde det, der af mange betegnes som værende verdens ældste rejseguide eller den første "Turen går til".
Værket blev stjålet fra Katedralen, den 3. juli 2011. Nu er bogen tilbage igen, og her i onsdags fik tyven, Manuel Fernandez Castineiras, ikke mindre end ti års fængsel for at have stjålet ikke bare den, men også andre uvurderlige bogskatte fra Katedralen.
Codex Calixtinus er fra 1100-tallet, og oprindeligt troede man, at pave Callixtus, den 2. (ca 1065 - 13. december 1124), stod bag bogen, deraf navnet. Men senere studier har vist, at det er en fransk pilgrim og lærer ved navn,Aymeric Picaud, der er forfatteren.
Værket består af fem dele (bøger), hvoraf den - nok ud fra et pilgrimsmæssig synspunkt - femte bog er mest interessant.
Bog I indeholder prædikener og liturgi (herunder sange) til ære for Sankt Jakob/Sankt Ib ("Santiago"). Det omfatter også et  fiktivt brev, som tilskrives pave Kalixtus II (som codexet derfor er opkaldt efter).
Bog II fortæller om toogtyve mirakler i Sankt Jakobs navn.
Bog III beskriver, hvordan apostlen Jakob efter sin henrettelse i Jerusalem blev flyttet til Compostela. ( Interesserede kan her på jakobsvejen.dk under "Hvorfor går vi til Sankt Jakobs grav" læse mere om, hvordan apostlen Jakobs legeme endte i Galicien.)
Bog IV er historie om Karl den Stores indsat for kristendommen. Den blev tidligere fejlagtigt tilskrevet Turpin, ærkebiskoppen af ​​Reims.
Bog V er nok den mest mest interessante af denne codex.  Kaldet "Carus Peregrinationis" ("Guide for Pilgrimme"), Den var i højmiddelalderen en vigtig beskrivelse af pilgrimsvejene til Santiago, og indeholder detaljerede beskrivelser af de veje, landsbyer og folk, som forfatteren har mødt på vejen, samt ikke mindst beskrivelse af kroer, kirker, klostre og byer undervejs, herunder kvaliteten af såvel spisesteder som overnatningssteder  på vejen til Santiago de Compostela. Bilaget til denne bog indeholder 20 polyfoniske værker.
Tyven, der tidligere var ansat som elektriker ved kirken, forklarede i retten, at han var utilfreds med arbejdsforholdene, og derfor syntes at han havde lov til at berige sig selv.
Her efterfølgende har der været stor debat i Galicien og det øvrige Spanien, om hvor vidt det er sikkert nok, at Katedralen fortsat skal have lov til at udstille Codex Calixtinus, men foreløbig, kan den altså igen ses der.
Du kan læse mere i det spanske dagblads El Pais' engelske udgave:
http://elpais.com/elpais/2015/02/18/inenglish/1424275570_591038.html






Ingen kommentarer:

Send en kommentar