søndag den 22. januar 2017

Spanierne i mindretal på Caminoen

Caminoens succes betyder, at spanierne nu tit må opleve, at de bare er et lille mindretal på et herberg på vejen mod Santiago.
Her i januar begynder flere af de større herberg på pilgrimsvejene i Spanien at offentliggøre deres årsstatistik af overnattende pilgrimme i 2016. Allerede for et par år siden måtte spanierne se sig overhalet af udlændinge med nogle få procent, når det gjaldt det samlede antal pilgrimme, der årligt når Santiago. Og i 2016 er denne forskel øget yderligere, idet under 45 % af årets 277.915 santiagopilgrimme var spaniere.
De mange udlændinge har ført til, at man, som pilgrim undervejs, sagtens kan opleve at overnatte på et herberg, hvor hovedsproget er tysk, italiensk eller i de allerseneste år, amerikansk. Det store kommunale herberg i Burgos på Camino Frances har netop offentliggjort årsstatistikken for 2016, heraf fremgår det, at af de 30.500 pilgrimme, der sov der i 2016, var de næsten 80 %, eller 24.000, ikke-spaniere. Der var flest italienere efterfulgt af tyskere og franskmænd. Kønsfordelingen var stort set fifty - fifty, som det også er tilfældet alle andre steder på jakobsvejene i Spanien og Frankrig.
Denne internationalisering af pilgrimsruterne i Spanien oplever man slet ikke i samme grad på de meget velbesøgte pilgrimsstier i Frankrig, hvor fransk er hovedsproget/fællessproget, ligesom man på pilgrimsruterne i Tyskland og Italien må forvente, at landets egne indbyggere er i flertal.
Her et billede fra et af de mest besøgte herberger på Camino del Norte fra september 2016, Guemes, der ligger som sidste station umiddelbart før Santander. Her slog de også ny overnatningsrekord i 2016 med over 10.000 pilgrimme. Her er spansk stadig hovedsproget, selvom der også høres rigtig mange forskellige sprog, bl.a. dansk på grund af frivillige danske hospitaleros.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar