fredag den 27. januar 2017

Kan kvinder gå Caminoen alene 3

En trist episode på Camino Frances giver nok en gang anledning til at stille spørgsmålet: Kan kvinder gå Caminoen alene ?
For snart to år siden blev den 41 årige amerikanske kvindelige pilgrim Denise Thiem myrdet på Camino Frances på strækningen mellem Astorga og Rabanal i Galicien. Efter sigende et røveri med fatal afslutning. Det førte den gang til en langvarig debat på mange hjemmeside - ikke mindst engelsksprogede - med temaet: Kan kvinder gå Caminoen alene. Det førte også til spørgsmål fra kommende pilgrimme til jakobsvejen.dk, og jeg skrev to indlæg om sagen, senest den 11. november 2015. Indlægget er stadig et af de mest læste her på siden, så min fornemmelse er, at mange - især kvindelige pilgrimme - naturligt nok føler sig lidt usikre, før de skal af sted - ikke mindst første gang.
I fredags (den 20.01) skete der - som omtalt her på siden i går - et meget ubehageligt overfald på en enlig sydkoreansk kvindelig pilgrim på etapen mellem Estella og Los Arcos. I skrivende stund ved jeg ikke præcis hvor, ligesom jeg ikke har fået meldinger om, hvorvidt gerningsmanden er fundet. Men til alt held er offeret heldigvis i god behold.
Jeg kan i dag læse følgende på nogle hjemmesider efter hændelsen for en uge siden: Pilgrims please do not walk alone and do not start too early., og en lignende på spansk: Lamentamente Ya el camino no es un viaje con seguridad.
Overfaldet i fredags på den sydkoreanske pilgrim minder om lignende episoder for år tilbage på Via de la Plata lige udenfor Sevilla, hvor enlige pilgrimme af begge køn i 2012 blev frarøvet penge af to cykelrøvere. Det stoppede da en mandlig canadisk pilgrim - efter sigende lidt af en kraftkarl - nedlagde begge røvere og ringede efter politiet. Så jo, der er sket ubehagelig ting på diverse camino'er, jakobsveje i Spanien. Men tilbage til udgangspunktet kan Kvinder gå alene ? , kan pilgrimme i det hele taget gå alene.
Det er ikke nogen hemmelighed for læsere af denne side, at det mener jeg godt, at pilgrimme kan; men det forhindrer jo ikke, at den enkelte pilgrim prøver at tage sine forholdsregler.
Set i forhold til antallet af pilgrimme, er pilgrimsvejene i Spanien noget af det sikreste, vi har i Europa. I fjor gik der 278.000 pilgrimme af de forskellige pilgrimsveje i Spanien til Santiago. Jeg har i løbet af 2016 læst om mange nervøse - især kvindelige - pilgrimme, men ikke om eneste alvorlig episode. Nogle kvinder har følt sig generet eller blevet talt til på en grim måde af mænd, de mødte undervejs, men ingen overfald eller tegn på trusler i den retning, som det skete for en uge siden. Stort set halvdelen af de 278.000 pilgrimme i fjor var kvinder.
I 2015 var der et forfærdeligt mord, men det er også det eneste af de mange dødsfald på Caminoen hvert år, der kan tilskrives en kriminel handling ( hvert år dør en del pilgrimme på stien - oftest sygdom, men også nogen på grund af ulykker - ofte i bjerge).
En kvindelig pilgrim ( læser af denne hjemmeside) gik Camino Frances alene i september/oktober i fjor (2016). Hun startede dagligt tidligt om morgenen, og da hun føler sig lidt natteblind og frygter at fare vild om morgenen, fandt hun hver morgen nogen at følges med til dagslyset brød frem, hvorefter hun fortsatte turen alene. Hun var på intet tidspunkt bange undervejs. Og er man det - kan det måske berolige, at der hele tiden er pilgrimme på Camino Frances. Stien kan ind imellem nærmest føles som en uendelig række af mange hundrede mennesker.
Her antallet af Santiago pilgrimme over de seneste seks år: 2011: 183.366, 2012: 192.488, 2013: 215.880, 2014: 237.886, 2015: 262.459, 2016: 277.913, altså samlet 1.369.992 pilgrimme på seks år, hvor der - desværre - har været et mord og flere røverier, der dog samlet kan tælles på under to hænder. Jeg er ikke i tvivl om, at flere pilgrimme har oplevet episoder, som de har følt ubehagelige eller direkte truende. Det har undertegnede faktisk også, selvom jeg aldrig har fået konstateret, om det bare var noget, der spøgte i mit eget hoved, eller om jeg havde grund til at være bange. De gange, hvor jeg har fået ubehagelig gåsehud undervejs - enten på grund af hunde eller ubehagelige mennesker - har i øvrigt været et par gange på franske jakobsveje, Chemin de Saint Jacques, og en enkelt gang på Jakobsweg i Østrig. Rent statistiks er Caminoen i Spanien set i forhold til antallet af pilgrimme utrolig sikker. Ingen af disse hændelse vil dog få mig at opgive fremtidige pilgrimsstier rundt i Europa. Jeg ville være langt mere nervøs for at bevæge mig ud i det københavnske natteliv, hvor jeg stort set dagligt kan læse i en avis om ubehagelige hændelser - ofte direkte drab eller af anden livsfarlig karakter.
Så jeg mener ikke, at man skal holde sig fra pilgrimsvandring, heller ikke som enlig kvinde, på grund af frygt. Har du lyst til at gå Camino i Spanien, så gør det.Ingen kommentarer:

Send en kommentar