lørdag den 7. januar 2017

Flere religiøse pilgrimme i Spanien

Antallet af pilgrimme, der primært går på de spanske pilgrimsveje af religiøse grunde, stiger.
Der er en stor overraskelse at læse i statistikken fra pilgrimskontoret i Santiago om årets pilgrimsstrøm i Spanien, nemlig motiverne for at gå pilgrimsvandring. Af 2016s 277.913 pilgrimme oplyser de 122.999 eller 44,3 %, at de primært går pilgrimsvandring af religiøse grunde. Det er en meget stor stigning i forhold til året før (2015), hvor 99.681 pilgrimme eller 38 % oplyste, at de primært gik til Santiago af religiøse grunde. I 2015 sagde 141.969 (54,1%), at de gik af en kombination af kulturelle og religiøse grunde. I 2016 er dette tal faldet til 132.687 (47,7 %), selvom det samlede antal pilgrimme er større. Den procentvise andel af de pilgrimme, der går af andre grunde, alene kulturelle, sportslige eller andet er stort set uændret, nemlig 8 %, eller i tal: I 2015 20.809, der i 2016 er blevet til 22.227.
Tallene er en overraskelse i den forstand, at mange bl.a. religionsforskere - ikke mindst i medier her i landet - udtaler sig meget gråsikkert om, at den moderne pilgrimsvandring har meget lidt med religion (kristendom ) at gøre. Det stemmer ikke overens med det pilgrimmene oplyser, når de kommer til Santiago og bliver bedt om at udfylde et lille skema om motiver; hvilke rute, de har gået; alder og køn; samt hvor langt de har gået.
I en artikel på DRs hjemmeside fra 28. januar 2016 hed det bla.:
Stigningen af vandrere på den hellige rute kan synes overraskende markant i en tid, hvor man taler om en øget sekularisering af samfundet. Men spørger man religionssociolog ved Aarhus Universitet Lars Ahlin skyldes stigningen heller ikke, at folk er blevet mere religiøse. Snarere tværtimod.
- En stor del af vandrerne på Caminoen går turen af ikke-religiøse formål. Det handler i langt højere grad om selvrealisering og identitet. Man tager på pilgrimsvandring for at koble af fra den travle og stressede hverdag, siger han.
Tal fra pilgrimskontoret i Santiago de Compostela viser, at det er under halvdelen af Caminoens pilgrimme, der går ruten af rent religiøse årsager.
Det fremgår ikke af artiklen, hvor mange, der går af en kombination af religiøse og kulturelle grunde.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar