mandag den 23. januar 2017

Er det nødvendigt med sovepose på Caminoen ?

Kan jeg nøjes med en silkepose i sommermånederne for at spare vægt ?
Igen et af de spørgsmål, som der desværre ikke findes et klart svar på. Tidligere var det nemmere at svare: Ja, du kan godt nøjes med en silkepose, hvis du vil bruge de tæpper, der ligger på de fleste herberger, hvis du fryser, men sådan er det ikke mere. Da jeg gik Camino Primitivo i september/oktober i fjor var der sket en ændring på stort set alle herberger undervejs - også de kommunale. Tæpperne var væk, og det stod oven i købet at læse på store skilte i indgangen til herbergerne: Ingen udlåning af tæpper på dette herberg.
Forklaringen er ret indlysende. I de seneste år har rigtig mange af de store herberger måttet slås med væggelusproblemer, og her siger det sig selv, at de store bunker med tæpper, der ind i mellem lå og flød rundt omkring på sovesalene, ikke gjorde kampen mod væggelus lettere.
Så du skal regne med, at du selv - på en stor del af herbergerne - ikke har mulighed for at finde bare et enkelt tæppe eller andet, der kan varme dig, hvis natten er kold. Derfor kan du godt nøjes med en silkepose, hvis du går om sommeren og ikke fryser, selvom natten i bjergene kan være kølig.
Jeg har på en septembertur for år tilbage af Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port ultimo august med ankomst i Santiago den 22. september oplevet temperaturforskelle på fra + 40 grader i Burgos til minus 2 grader om natten og om morgenen i Villa Franca, og selvom der var rimeligt mange mennesker, var jeg ikke ked af min sovepose i Villa Franca, hvor de, der var uden sovepose, havde godt gang i herbergets alt andet end rene tæpper. Turen op til o Cebreiro dagen efter begyndte i øvrigt med is på vejen og meget kolde fingre.
Jeg vil personligt ikke undvære en sovepose på en pilgrimsvandring i Spanien, men jeg har på andre pilgrimssider på nettet læst, at mange i sommermånederne går alene med en silkepose og er mere end tilfreds med det. Og ingen tvivl, det sparer vægt, hvilket altid er en god ting. Dernæst mener nogen, at væggelus ikke bider på folk i silkeposer - andre siger, at det er en myte. Du kan læse mere om væggeslus andre steder her på jakobsvejen.dk.
Her et maj-billede fra en sovesal på Camino Frances, hvor der stort set er soveposer hele vejen rundt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar