mandag den 29. februar 2016

Kommunale herberger med overskud

Der dukker stadig nye herberger op på Camino Frances, og hvor de kommunale herberger tidligere var rene underskudsforretningen, skal der nu flere steder betales afgift.
Huntanas er en af de mange små byer på Camino Frances. Den ligger som første - eller en af de første - stationer udenfor Burgos på højsletten mellem Burgos og Leon, kaldet middagsbordet. For 20 år siden lå der et herberg i byen uden hospitaleros, hvor pilgrimme bare kunne slå sig ned i den alt andet end rene sovesal. Der boede kun et halvt hundrede mennesker i byen, men trods det, var der en lille meget gammeldags butik, hvor det også var muligt at få serveret lidt til maven. I dag er byen helt forandret, der er både et lille hotel, to private herberger og et kommunalt, der er i langt bedre forfatning end tidligere, men også med betaling. Pilgrimmene kan spise sammen om aftenen flere steder i den lille by, der i dag har 74 fastboende indbyggere, der i pilgrimsæsonen kun udgør et lille mindretal, når flere hundrede nye pilgrimme hver eftermiddag slår sig ned i byen for en nat.
( Her et billede - taget af undertegnede for over 4 år siden - på herbergets tag, der i dag bruges både til tørring af tøj og afslapning, når vejet er til det) Nu går bestyreren af Det kommunale Herberg på pension, og bystyret har indkaldt tilbud fra alle, der kunne tænke sig at blive nye bestyrere, Hospitaleros, men nu koster det penge. Budene starter ved 8.000 Euro om året, oplyser en spansk hjemmeside, Mundicamino.com . Herberget er de seneste år blevet moderniseret af bystyret, og det ligger i en historisk ejendom, San Huan, og der er nu - i modsætning til for få år siden - køkken, mikroovn, varmt vand, brusere, spisestue med pejs, telefon, skabe og wifi. Det menes, at bygningen blev opført netop til at huse pilgrimme et sted mellem 1300- og 1500 tallet, men det vides ikke præcist. Gad vide om prisen efter de seneste års modernisering på 5 Euro for en seng og 1 Euro for papirslagen og pudevår kan holde i fremtiden !

Ingen kommentarer:

Send en kommentar