mandag den 15. februar 2016

Camino Portugues - hvilken vej skal jeg vælge ?

Der er to stier ud af Porto mod Santiago. Den direkte - historisk korrekte - vej og kystruten, der er lidt længere.
Jeg har her på Jakobsvejen.dk fået en del henvendelser fra pilgrimme, der vil gå Camino Portugues fra Porto i år. Og et genganger-spørgsmål er: Hvilken vej skal jeg vælge? Der er to ruter ud af Porto. Den meget populære kystrute over Lavra til Rates ( ca 46½ km), som de fleste tager over to dage, eller den direkte rute ud af byen over Campeos Verdes - Vilarinho til Rates (ca 36 km ), hvor de to ruter støder sammen. Jeg har kun gået kystruten og brugt to dage på at støde på den "rigtige" pilgrimssti i Rates.
(Her et billede fra kystruten taget af undertegnede i april 2013) Den historieske rute går - efter hvad jeg har hørt - i dag gennem et nærmest uendeligt og kedeligt industrikvarter, mens kystruten, som navnet mere end antyder, går langs kysten af en anlagt træbræddesti, som formentlig er anlagt til kondiløbere. Først efter Lavra går stien igen ind i landet for at ramme den direkte linie lige før Rates.
Kyststien giver ialt ca 245 km fra Porto til Santiago, mens den direkte linie er ca ti kilometer kortere. Dertil skal lægges yderligere ca 6 km, hvis man undervejs på den spanske side vil overnatte i det meget autentiske Franciskanerkloster i Herbon, der ligger som en direkte afstikker ud og ind af ruten fra Padron små 25 km før Santiago. Klosteret er meget smukt og for mange pilgrimme blevet lidt af et "kultherberg". Man skal være opmærksom på, at klosteret IKKE har åbent for pilgrimme om vinteren. Pt kender jeg ikke åbningstiden for i år.
I 2015 valgte 43.137 pilgrimme at gå ind i Santiago af Camino Portugues, heraf gik 13.800 kun turen fra den spansk-portugiske grænse. 13.199 begyndte i Porto, mens 2.059 startede i Lissabon, mens resten begyndte forskellige steder på ruten, heraf 176 fra variantruten fra Fatima.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar