mandag den 8. februar 2016

el Camino de Corea del Sur - The Way of South Koreans

Der er nu så mange sydkoreanere, der går fra Saint Jean Pied de Port til Santiago om vinteren, at flere spanske medier i spøg kalder caminoen for Sydkorea-vejen.
Det er en bestseller af den sydkoreanske forfatter Kim Hyo Sun fra 2011, der har fået - især unge sydkoreanere - til at flyve til Europa for at gå fra Sydfrankrig til Santiago de Compostella. Kim Hyo Sun har selv gået Caminoen/Jakobsvejen, og han er ikke den eneste, der har sat gang i en strøm af landsmænd på Caminoen. Antallet af danskere steg mærkbart efter DR2s Bertelsen på Caminoen. I Tyskland fik komikeren Hans Peter Kerkeling 10.000-vis af tyskere til at tage afsted efter en bestseller-roman i 2006, der blev solgt i 3 millioner eksemplarer, og som netop er kommet på film, ligesom den amerikanske film The Way med Martin Sheen i hoverollen betød, at man for alvor kunne høre amerikansk på Camino Frances. Og nu forlyder det, at der er en The Way nr. 2 på vej.
Det, der i høj grad får de spanske medier til at interesse sig for sydkoreanerne i øjeblikket, skyldes, at de stor udstrækning - imodsætning til de fleste, tager turen over Pyrenæerne og videre gennem Nordspanien i vintermånederne. I 2015 kom der 4072 sydkoreanere til Santiago. I de 3 vintermåneder 2014/15 blev det til 465, og i de første 2 vintermåneder i år har 286 sydkoreanere gået den lange tur.
(Her et frisk billede af yngre sydkoreanske pilgrimme taget fra den spanske hjemmeside: AlberguesCamino )
Mange af sydkoreanerne har kun kendskab til et middelmådigt engelsk ved siden af deres modersmål, og det har ført til at de ofte overse advarsler om dårligt vejr i de snedækkede vinterbjerge undervejs. I de seneste vintre har der flere gange været undsætningshold afsted for at hente forkomne sydkoreanske pilgrimme ned fra bjergene og ind i varmen. Det er - formentlig - også den uformelle årsag til, at Napoleonsruten over Pyrenæerne denne vinter er blevet lukket permanent hele vinteren, hvilket ikke er sket før. Sydkoreanere og andre pilgrimme må tage turen over Valcarlos i stedet. Men som de skriver i spanske medier om el Camino de Corea del Sur/ The Way of South Koreans: Sydkoreanerne tager alle praktiske problemer på pilgrimsruten med et smil. Næste dag er det på med rygsækken og videre frem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar