lørdag den 27. februar 2016

Mange jakobspilgrimme trodser vintervejret

I den seneste uge er antallet af pilgrimme, der kommer ind til Santiago, igen begyndt at stige, selvom det har været en ualmindelig kold og våd vinter i Nordspanien - ikke mindst her i februar, hvor pilgrimsstien på Camino Frances flere steder har været oversvømmet og nærmest umulig at komme igennem med bare nogenlunde tørre fødder, hvilket har fået mange pilgrimme til at tage alternative asfalt-veje. Min tidligere forudsigelse om, at antallet af pilgrimme i februar i år ville falde i forhold til februar 2015 på grund af ekstremt vådt vejr, ser dog ikke ud til at holde stik. I februar 2015 kom der 1.544 pilgrimme til Santiago, og nu ser det ud til at blive højere i år.
En af de frivillige på det nye pilgrimsvelkomstcenter i santiago, Oficina de Carretas, amerikaneren, Justine Still, siger til det spanske dagblad El Correo Gallego, at der i sidste halvdel af februar er kommet flere pilgrimme end til Santiago end i de foregående år. I tirsdags kom der 148 pilgrimme ind til Santiago, onsdag blev det kun til 40 ankomne, mens der torsdag kom 99 og fredag 74 pilgrimme ind. Det givet et gennemsnit på 90 om dagen de seneste 4 dage, hvilket er ret meget på denne tid af året - ikke mindst set i forhold til det ekstremt våde vejr.
Samme Justine Still, der kommer fra Atlanta i Georgia i USA, fortæller til El Correo Gallego, at hun i 2015 gik Camino Frances sammen med sin mand, og at det var så stor en oplevelse, at hun gerne ville give noget tilbage til Caminoen. Quiero devolver a la Ruta todo lo que me dio, siger hun. Derfor har hun valgt i denne vinter at være frivillig på Pilgrimskontoret i Santiago, der i februar/marts kører en-dags-seminarer/kurser for kommende frivillige. Hvis det er det noget for dig, har pilgrimskontoret netop oplyst, at de stadig kan bruge flere frivillige, når det store rykind begynder i foråret for at fortsætte sommeren over. I 2015 forudsiges det, at tæt på 300.000 pilgrimme vil gå til Sankt Jakobs grav.
I øvrigt er der her til morgen regn, sne og slud i Santiago med temperaturer omkring frysepunktet. Og på toppen af bjerget i O Cebreiro er der et par grader under frysepunktet og snevejr, mens det i Pyrenæerne er over frysepunktet med regnvejr og kolde vinde. Så samlet set er det en kold omgang at gå med rygsækken på stien lige nu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar