onsdag den 16. december 2015

Det kniber med herberg på Camino Invierno

Vinterruten uden om bjergene ved O Cebreiro mangler stadig en del for at blive et reelt alternativ til sidste del af Camino Frances.
Diverse pilgrimsforeninger har de seneste par år gjort meget for at få pilgrimme til at få øjnene op for alternativruten, Camino Invierno, (på dansk: Vintercaminoen), fordi den skulle være både sikre og bedre at gå i vintermånederne end den historiske og traditionelle rute over bjergene ved O Cebreiro, hvor der kan ligge - endda meget - sne om vinteren. Der er nogle pilgrimme, der bruger ruten nu, men det er stadig meget få. I november kun 14 pilgrimme. Men det er er der en god forklaring på. Her lidt fakts.
1) Camino Invierno er den seneste tilføjelse på listen over anerkendte jakobsveje i Spanien. Altså stadig helt ny.
2) På de 209 kilometer mellem Camino Frances og Via de la Plata/Camino Sanabres, som Camino Invierno går imellem, er der kun 5 officielle herberger. I en forholdsvis stor by som Monforte er der ingen herberg. Pilgrimmene er altså henvist til diverse hoteller, pensioner eller anden privat indkvartering. Formelt er ruten delt i 7 etaper, hvis man ikke går hurtigere eller langsommere end gennemsnittet.
3) Der er lavet en offentlig investeringsplan for ruten, som; både hvad angår afmærkning, særlige stier, samt kommunale herberger, først sættes i værk i perioden 2017-2019. Der er lavet prognoser, som viser, at det samlede antal pilgrimme på samtlige spanske jakobsveje/Caminoer vil stige med gennemsnitlig ca 10 % årligt frem til 2021, hvor der ventes en eksplosiv stigning til mellem 400.000 og 500.000 gående pilgrimme, fordi Sankt Jakobsdag, den 25. juli, falder på en søndag, og derfor af biskoppen i Santiago er udnævnt til helligt år. Om disse forudsigelser holder stik, er jeg ikke i stand til at vurdere, men de betyder i hvert fald, at Camino Invierno formentlig nogle år endnu kun vil være et alternativ for meget få pilgrimme, der vil betale det ekstra, som det koster at overnatte privat på dele af pilgrimsfærden.
4) I fjor "klagede" de forholdvis få vinterpilgrimme på Camino Invierno, der ville undgå sneen i bjergene, over, at det flere steder var svært at finde vej, men her bedyrer pilgrims-venne-foreningen for ruten, at det er blevet meget bedre.
Camino Invierno har sin egen hjemmeside, hvor man kan følge bestræbelserne for at få gjort ruten mere populær. Hjemmesiden har mange praktiske oplysninger, som det kan være en ide for interesserede at studere før rygsækken tages på. Herunder "kampen" for et kommunalt herberg i Monforte. Hjemmesidens adresse er her:http://www.caminodeinvierno.com/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar