lørdag den 5. december 2015

Amerikanerne topper listen af Santiago-pilgrimme i november

I november gik "kun" 5.229 pilgrimme ind til Santiago. det bringer det foreløbige antal for 2015 op på over 260.000. To af månedens pilgrimme har gået helt fra Danmmark.
Nu foreligger statistikken over antallet af pilgrimme, der kom ind til Santiago i november i år. Det blev til i alt 5.229 pilgrimme i det hele. I november i fjor kom 4.803 pilgrimme ind til Santiago. Det er altså under 10 procent mere end i fjor. I de øvrige måneder i år har stigningen ligget på omkring 10 % eller mere måned for måned. Det samlede antal pilgrimme i år passerede allerede i midten af oktober en kvart million pilgrimme, og her ved novembers udgang har 260.396 pilgrimme indtil nu i år henvendt sig på pilgrimskontoret med et pilgrimspas fyldt med stempler for at bede om et Compostella - og det er nok en ny rekord. Trods mange forudsigelser om det modsatte fortsætter pilgrinmsstrømmen til Santiago, og efter al sandsynlighed på alle de øvrige pilgrimsveje i Europa, hvor der ikke føres statistik, med at stige og stige.
Der er flere bemærkelsesværdige oplysninger i novemberstatistikken. For det første topper USA for første gang listen efter Spanien selv, over hvilke nationer pilgrimmene kommer fra. Antallet af amerikanske pilgrimme er steget eksplosivt siden filmen "The Way" for få år siden. Og nu kan man læse på nettet, at en "The Way" nr. 2 skulle være på vej. Tyskerne har i mange år stået øverst på listen efter spanierne selv, og når det endelig tal for hele året gøres op en gang i januar, vil Tyskland igen have skubbet amerikanerne ned af listen. I november i fjor var det Tyskland og Korea, der toppede listen i november.
Og hvad kan man så læse af det. Der har været rigtig megen kritik på især engelsksprogede hjemmesider med især amerikanere som afsendere af spansk politi og advarsler mod at gå "The Way" eller dele af den, efter mordet på en amerikansk pilgrim i april i år. Denne kritik ser ikke ud til at have influeret på amerikaneres lyst til at gå "The Way". I de mange måneder, der gik, fra den 41 årige kvindelige pilgrim forsvandt på vejen mellem Astorga og Rabanal, til hendes opløste lig og morderen blev fundet, var der stadig et stigende antal pilgrimme på stien. Og her efter mordets opklaring kan amerikanerne for første gang nogen sinde toppe en månedsliste over ikke-spanske pilgrimme, så den megen bekymring og kritik synes ikke at spille den store rolle.
(Du kan eventuelt læse indlægget her på siden fra den 11. november under titlen: Kan Kvinder gå Caminoen alene 2.)

Den øvrige "hitliste" over pilgrimmenes nationalitet er ikke overraskende: Tyskland, Korea, Italien, Frankrig, Portugal og Canada. Jeg har endnu ikke modtaget oplysninger om antallet af danske pilgrimme, men det plejer at være forholdsvis lille i november. Ialt skyder jeg på, at omkring 1.800 danskere vil have gået til Santiago i dette år, når de endelig tal for hele 2015 foreligger en gang i januar.
Der har de seneste år vist sig nok en sikker tendens. Antallet af pilgrimme, der primært går af religiøse grunde er langt større i sommerhalvåret end i vinterhalvåret. I november melder kun 25% ud, at de går primært af religiøse grunde, mens 68% oplyser, at de går af kulturel/religiøse grunde, mens en lille mindretal går af på grund kulturelle, sportslige eller andre motiver. Næsten 27 % (1.386) af novembers pilgrimme er startet i Saint Jean Pied de Port i Frankrig, og hele 2 pilgrimme har gået helt fra Danmark, hvilket betyder, at de formentlig er startet hjemmefra en gang i august.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar