torsdag den 5. november 2015

Santiago på vej med program for helligt år ?

Barmhjertighedens år skal også fejres i Santiago. Katedralen skulle være klar med en plan indenfor kort tid.
Her i december åbnes den "Hellige Port" i Vatikanet som indledningen til Barmhjertighedens, som Pave Franz har udråbt som en særlig anledning for troende til at finde eller genfinde forholdet til Gud og næsten. Der har indtil nu været meget lidt om, hvordan Katedralen i Santiago vil fejre det hellige år sammen med de hundrede tusindvis af gående pilgrimme, der ventes til Santiago i løbet af året. Barmhjertighedens år vil gå fra december 2015 til Kristi Konges fest, den 20 november 2016. Pilgrimsforeningerne bag den mest benyttede pilgrimsrute i middelalderen, Via Francigiane, slår op til det hellige års begyndelse på trommer for pilgrimsvandring af Via Francigiane, der går fra Canterbury i Sydengland til Rom. De sidste ca 1.000 km af ruten fra Lauzanne i Schweiz til Rom er i dag fuldt reetableret med afmærkning af en pilgrimsrute for gående, samt guides med overnatningsmuligheder undervejs, herunder i flere klostre.
Traditionen med helligt år er hentet i jødedommen, idet der i det gamle Israel blev udråbt helligt år hvert 50. år. I den katolske kirke blev det dog først indført i år 1300 og siden 1475 har der været tradition for at gøre hvert 25. år til et helligt år med et fast tema.
I alt har der været 26 hellige år i Kirkens historie – det sidste ekstraordinært hellige år blev proklameret af pave Johannes Paul II i 1983.
Pave Frans er først og fremmest blevet kendt, som de fattiges pave, og derfor er temaet for dette særlige års bøn i kirken, da også: Guds barmhjertighed. Det indgår også i hans valgsprog, som pave, der lyder: ”miserando atque eligendo” (Hav barmhjertighed og vælg) - underforstået, vælg at handle til gavn for dine medmennesker.
I Santiago har man ved siden af fejringen af kirkens officielle universelle "hellige år" sit eget "Hellige år", hvor den særlige "Puerto Santa" åbnes. Tidligere var det en tilmuret indgang til Katedralen, der blev revet ned og genopbygget efter hver åbning, men nu er den skiftet ud med en kæmpe bronzeport, som det er væsentlig nemmere at åbne. Den åbnes hver gang Sankt Jakobsdag falder på en søndag. Næste gang i 2021. På grund af skudår er der et større spring fra det seneste Sankt Jakobsår.
Der er ingen tvivl om, at Puerto Santo vil blive åbnet i forbindelse med "Barmhjertighedens år". Spørgsmålet er hvilke andre initiativer, der vil blive taget i Santiago i forbindelse med modtagelsen af 1.000 vis af pilgrimme, der vil komme til Santiago ugentlig i løbet af året med over 2.000 daglige pilgrimme i sommermånederne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar