søndag den 15. november 2015

Fatima-Santiago pilgrimsstien er en realitet.

Der er stadig langt til Camino Frances succes, men Caminho Portugues bliver mere og mere populær - og nu begynder mange at gå fra Fatima.
Fatima, der ligger ca 150 km nord for Lissabon i Portugal, er en af de helt store katolske valfartssteder. I årene 1916-1917 - altså for snart 100 år siden - berettede tre børn, at en engel lærte dem Fader Vor, mens de vogtede får uden for byen Fatima. Den 17. maj 1917 så børnene Jomfru Maria, som talte med dem. Mens børnene ikke havde talt med nogen om mødet med englen året før, begyndte de nu at berette om deres møder med Jomfru Maria. Historierne om Jomfru Marias tilstedeværelse ved Fatima bredte sig meget hurtigt, og næsten med det samme begyndte tusindvis at menneske at strømme til stedet. Og det har der så stort set gjort siden. Stedet er i dag et stort valfartssted, hvor det årlige antal besøgende skal tælles i millionvis. Da Pave Benedikt i maj 2010 besøgte Fatima, var der samlet 500.000 mennesker for at høre paven.
Den gamle Jakobsvej/Caminho fra Lissabon til Santiago går IKKE via Fatima, men 30-40 km øst for byen. Der har i mange år gået pilgrimme fra Lissabon til Fatima, men først de senere år er flere af disse pilgrimme gået videre til Santiago. For at hjælpe disse pilgrimme på vej er der nu lavet en pilgrimsvej fra Fatima til Santiago, således at pilgrimme kan gå fra Lissabon til Santiago via Fatima. De er mærket med blåt fra Santiago mod Fatima den ene vej og den sædvanlige gule pil, som er kendt fra andre jakobsveje, den anden vej.
(Foto af Santiagopilgrim foran en statue, der forestiller Jomfru Maria og de 3 børn)
Der er etableret herberger hele vejen, og de pilgrimme, der vælger denne rute, stiger eksplosivt i antal. Caminho Portugues er nu den næstmestbrugte pilgrimsvej til Santiago og flere og flere pilgrimme vælger at gå fra Fatima, ligesom en del - ikke mange - vælger at gå den anden vej. Da undertegnede gik Caminho Portugues i 2013 var der nogle pilgrimme, der gik den modsatte vej. De fortalte stort set alle den samme historie: Efter ankomst til Santiago af den franske rute, Camino Frances, kunne de ikke stoppe igen, derfor besluttede de sig for at fortsætte til Fatima.
Der er ca 450 km fra Fatima, hvilket giver ca 19 etapeter (19 dage - plus - minus alt efter, hvor hurtigt man går).
(Foto af afmærkningen fra Lissabon mod Fatima )
Der findes udmærkede hjemmesider, men fortsat få trykte guider, der dækker ruten Lissabon-Fatima-Santiago de Compostella. De mere kendte tyske og engelske guider går fra Lissabon til Santiago af den oprindelige Jakobsvej/Camino. Der er trykt en fransk guide på fransk, men ellers må man ind til videre selv stykke ruten sammen med mindre man vil have en guide på fransk, portugisisk eller spansk.Men som sagt: Ruten er godt afmærket hele vejen.
Og antallet af pilgrimme på Camino Portugues. De seneste tre hele måneder, august, september, oktober, er 19.781 gået ind i santiago af Caminho Portugues. Langt fra alle er startet i Fatima eller Lissabon og gået via Fatima. Alene i oktober begyndte 1.381 først i Porto. Men antallet der starter tidligere på ruten stiger, og de praktiske forhold bliver bedre og bedre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar