tirsdag den 24. november 2015

Ingen væggelus på kult-herberg i Villa Franca

Familien Jato slog sig ned ved pilgrimsstien i Villa Franca allerede i begyndelsen af 1980erne og blev meget hurtigt en institution blandt pilgrimme.
Det hed sig i mange år, at man ikke var rigtig pilgrim uden på vejen til Santiago at have boet i telt på Ave Fenix hos familien Jato, der allerede i 1980erne begyndte at opbygge et herberg, der byggestil skulle minde om et middelalderherberg. I starten var der telte, mens familien meget langsomt selv gik og lagde sten på sten. Så brændte den næsten færdige herberg, og i dag står der et noget anderledes, men stadig alternativt herberg, som i mange år var sidste station før den hårde tur op til toppen af O Cebreio. I dag er der flere herberger, kroer m.m. på vejen op.
Jesus Jato og hans familie blev et særligt sted for de mange spanske, men også nye ikke spanske pilgrimme, da den nye pilgrimstrend for alvor begyndte i 1980erne. Alle pilgrimme boede under meget intermistiske forhold i en slags permanente telte. Toiletter og baderum var mere end primitive, maden var meget simpel med uklassificeret rødvin til - Og pilgrimmene elskede det. Stemningen var i top, hjertelig og varm. Pilgrimme med store rygsække blev tilbudt rygsæktransport til toppen af bjerget, hvor Jesus Jato selv kørte i sin faldefærdige bil af snoede veje op til O Cebreio hver formiddag, hvor rygsækkene blev placeret i en stor bunke på et af de - den gang - få værtshuse, der lå på toppen. Her kunne de svedige pilgrimme så få sig noget af drikke og finde egen rygsæk, når de selv senere på dagen nåede op.
I dag kan Jesus Jato, der nu har flere hjælpere, slet ikke tage imod alle de pilgrimme, der kommer til Villa Franca. Byen har mange herberger, herunder et udmærket kommunalt. Familien lever af herberget, hvor der i dag er indført faste priser for seng, mad og rygsæktransport m.m. - indtægterne fra rygsæktransporten går dog ikke til familien, men bruges på at forbedre Caminoen eller hjælpe en fattig pilgrim på vej.
Og så i sommer blev der på engelsksprogede hjemmesider meldt om væggelus på Ave Fenix - en lille katastrofe for familien. Meldingen bredte sig som ringe, og mange pilgrimme undgik stedet.
Nu har pilgrimme, der netop har sovet på stedet via nettet sagt god for, at der IKKE - i hvert fald længere - er væggelus på Ave Fenix. Så det er igen muligt for alle at sidde til bords på lange bænke og hører Jesus Jato fortælle "gyserhistorier" fra "gamle dage" - den gang i 1980erne, hvor der stadig var flokke af vilde hunde på pilgrimsstierne på vej til O Cebreio, og hvor mere end en pilgrim havde mere end svært ved at kravle op til toppen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar