onsdag den 28. oktober 2015

Nyt dansk pilgrimspas på vej

Nyt pilgrimsforum ønsker Nordens apostel, Sankt Ansgar på nyt danske pilgrimspas / Credential, der kan bruges på pilrgimsvandringer til Santiago.
Tidsmæssigt falder pilgrimsvejen til Santiago og munken Ansgars første missionsrejser til Danmark meget godt sammen. Ansgar ( år 801 til 865) rejste første gang på missionsrejse mod nord i slutningen af 820erne, nogenlunde samtidig med at de første pilgrimme begyndte at gå til den nyfundne Jakobsgrav midt i de galiciske bjerge, hvor Santiago i dag ligger. Der gik dog endnu mange år, før danske pilgrimme begyndte at følge pilgrimsstrømmene mod syd til Jerusalem, Rom og Santiago. I middelalderen gik i tusindvis af pilgrimme på kryds og tværs i Europa til flere forskellige helgensteder.
En nutidig gruppe Santiagopilgrimme mødtes tidligere i oktober til pilgrimstræf i Sankt Vilhelm Kirke i Hillerød, og her blev spørgsmålet om et nyt dansk pilgrimspas (Credidential) rejst. Passet skulle have den kalolske domkirke i København, Sankt Ansgar, som udsteder. En efterfølgende henvendelse til den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, har nu ført til, at denne ide er ved at blive til virkelighed. I første omgang vil det blive pas fra katedralen i Santiago, der vil blive brugt med et stempel fra Sankt Ansgar i. Hvis efterspørgslen bliver stor nok, kan det komme på tale at trykke helt nye danske pas, der også vil kunne bruges på andre pilgrimsruter, der kræver Credidential til bl.a. overnatningssteder undervejs, som f.eks. Via Francigiane til Rom.
Der går endnu et stykke tid, før de nye pas vil kunne købes, men det er ideen, at de senest skal ligge klar, når pilgrimssæsonen for alvor går i gang igen til foråret. Pilgrimspas/ Credential bruges som bevis for pilgrimsfærd, såvel undervejs til Santiago, hvor mange af non-profit overnatningsstederne kun vil have pilgrimme med Credential boende, ligesom de stempler, der dagligt sættes i passene i kirker, katedraler og på overnatningssteder undervejs er beviset for, at pilgrimme har gået mindst de sidste 100 km før Santiago, som det kræves, hvis man skal have et Compostella - et bevis for gennemført pilgrimsfærd i Katedralen i Santiago.
Pilgrimstræffet i Hillerød er det andet træf, som en gruppe pilgrimme med katolsk baggrund har arrangeret, og der blev aftalt et nyt træf. Det næste bliver i Sankt Mariæ kirke på Frederiksberg fredag, den 1. april næste år. Ved det seneste træf var overskriften "Min første Camino", hvor garvede pilgrimme fortalte om det at gå for første gang. Deltagere i træffet var en pæn blanding af både kommende- og erfarne pilgrimme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar