onsdag den 7. oktober 2015

Næsten 230.000 pilgrimme de første 9 måneder af 2015

Det er allerede nu helt sikkert, at der samlet set kommer flere pilgrimme til Santiago i år i forhold til i fjor.
De første ni månedfer af i år er der kommet 229.568 pilgrimme til Santiago. Det skal ses i forhold til, at der hele 2014 blev uddelt 237.385 compostela'er (bevis for pilgrimsfærd til Sankt Jakob). Her de første dage af oktober er pilgrimsstømmen halveret i forhold til sommermånederne, men der kommer stadig op mod 1.000 pilgrimme ind daglig. I fjor blev det til 22.718 pilgrimme i oktober - et antal der givet overgås i år. Det betyder, at det samlede antal pilgrimme i 2015 formentlig kommer til at ligge over en kvart million pilgrimme. Knapt halvdelen af dem, der går er spaniere - flest fra Madrid. Ikke-spanierne udgør altså over 50 % med lande som Tyskland, Italien, Frankrig og Portugal i top. I de allerseneste år er især amerikanere og sydkoreanere begyndt at gå til Santiago i større antal, og mordet på en amerikansk pilgrim i april i år lidt uden for Astorga synes ikke at have mindsket amerikanernes lyst til at gå Caminoen / The Way. De seneste måneder har antallet af pilgrimme fra USA været ca 1/5 del højere end i samme måneder i fjor.
En del amerikanske pilgrimme tog oven i købet en ekstratur til Santiago for deltage i den requiem messe (mindegudstjeneste) som nylig blev læst og sunget i Katedralen i Santiago. Det er første gang i nyere tid, at en pilgrim er blevet myrdet på Caminoen. (Gerningsmanden er fængslet og venter på sin dom). Her ved siden af et billede fra requiem messen i Katedralen, hvor amerikanske pilgrimme blev indbudt til at sidde forrest, ligesom en stor del af messen foregik på engelsk.
Herunder en graf hentet fra en schweizisk pilgrimshjemmeside, som meget godt illustrerer den udvikling, der har været i antallet af pilgrimme de seneste snart 25 år fra nogle få tusinde om året til omkring en kvart million. De år hvor graffen næsten støder på loftet er de såkaldt hellige år, hvor Sankt Jakobs dag falder på en søndag, og hvor især mange spaniere vælger at gå til Santiago for at deltage i de mange festmesser. Antallet af pilgrimme, der primært går af religiøse grunde, er de seneste år faldet procentvis, men steget i antal. De seneste 4 år har ca halvdelen af alle pilgrimme angivet, at de går primært af religiøse grunde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar