torsdag den 23. april 2015

Fransk forbud mod cykler og husdyr på en lille del af jakobsvejen

Motorcykler, cykler og pilgrimme med hunde ødelægger naturen, siger franskmændene.
En af de - efter min mening - allersmukkeste pilgrimsruter overhovedet er de første 8-9 etaper af Chemin Saint Jacques de Compostelle, der går fra Le Puy en Velay til den lille kloster- og middelalderby Conques. Som jeg da også har gået 2 gange - sommer og forår.
Pilgrimsvejen har flere navne, officielt Via Podiensis, men også vandrerute GR 65 (Næsten alle vandreruter i Frankrig har numre), samt i daglig tale Le Puy ruten. Den samlede pilgrimsrute støder ind i Camino Frances i Saint Jean Pied de Port og er på ca 750 km.
Turen begynder med en opstigning fra Le Puy til det franske Centralmassiv "Massif Central", der om foråret er en blanding af vinter, sne, mudder, regn og solskin og ikke mindst vilde blomster som påskeliljer og stedmorblomster, der kan ses overalt i bjergene i mængder, man næsten ikke kan forestille sig. Ruten tiltrækker hvert år - især i maj og september 1000vis af pilgrimme, som er med til at gøre denne jakobsvej til noget helt særligt.
Men dennne del har også tiltrukket mountainbike'ere, motorcykler og andre, som efter de franske myndigheders opfattelse slider  for meget på naturen.  Og i Frankrig er der hurtigt handling bag ordene. Derfor har de her i foråret besluttet, at det nu skal være slut.
Det er derfor blevet ulovligt at passere et af de smukkeste steder - en fem-seks kilometer lang tur lige før Aubrac - på cykel, på motoriseret køretøj, samt med hund, æsel eller andet husdyr. Der er lavet en alternativ rute uden om, som kan ses af  kortet i bunden af denne artikel. Du kan i øvrigt læse mere om Via Podiensis her på bloggen under afsnittet Europæiske Pilgrimsruter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar