onsdag den 29. april 2015

Flere cyklister på Via de la Plata

Turistorganisationerne prøvet at gøre pilgrimsrute til cykelvenlig kulturrute
Via de la Plata,sølvruten, er en af de store pilgrimsruter i Spanien. Den går fra Servilla 600 km nordpå, hvorefter den deler sig i to
1) Camino Sanabres, der går over bjergene mod nordvest via den større nordspanske by Orense over floden Ulla til Santiago de Compostela
eller 2) den anden vej via Astorga, hvor via de la Plata så støder ind i Camino Frances det sidste stykke til Santigo.
Begge ruter er på ca 400 kilometer, så Via de la Plata er altså i alt ca 1.000 km. fra Sevilla til Santiago de Compostela.
De første 600 km går flere steder over marker, gennem hegn eller færiste, hvor der går grise eller køer, så det er ikke sådan uden videre at cykle og gå den nøjagtig samme rute.
Men meget store distancer på ruten følger den gamle romerske landevej fra Merida til Astorga, som jeg jo netop bar navnet Via de la Plata. Og det er denne romerske vej, som turistorganisatiobner, nu vil forsøge at "sælge" som cykelrute. Det er lokalregeringerne i regioner Asturien, Castilla y León, Extremadura og Andalusien, samt 23 byer langs ruten, der er gået sammen om dette fremstød, der - hvis jeg har forstået det ret - skal markedsføres mere som en kulturrute på cykel end som pilgrimssti. Hvordan det vil forløbe i forhold til herberger, klostre, menighedshuse og eventuelt andre herberger, der er bemandet og drives med frivillig arbejdskraft, samt i flere tilfælde uden offentlig finansiering, melder historien ikke noget om. Regionerne og byerne har besluttet at investere foreløbig 1 millioner kroner i tilrettelæggelse af ruten, hvilket er så lille et beløb, at ruten formentlig i det meste af forløbet vil være identisk med jakobsvejen/pilgrimsruten.
Via de la Plata var den eneste af samtlige pilgrimsveje til Santiago, der ikke havde en stigning i antallet af pilgrimme i 2014, hvor 8.490 valgte at gå denne vej mod 9.016 i 2013.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar