torsdag den 12. marts 2015

Væggelus på Caminon

Kan man gøre noget mod væggelus ? Det har tidligere været et større problem på pilgrimsvejene, end det er i øjeblikket.
Problemet med væggelus på herbergerne på jakobsvejene syntes at have toppet for få år siden, hvor der først og fremmest i Frankrig, men også i Spanien blev gjort en del for at slå de små kræ ihjel.
Jeg har - heldigvis - aldrig selv været bidt af væggelus, ligesom det indtil nu er lykkedes mig aldrig at få skidtet med hjem, og inden jeg længere nede oplyser interesserede om de forsøg på forholdsregler, som jeg selv har taget, vil jeg fortælle et par Camino historier med egne oplevelser.
I 2011 mødte jeg danske Eva på vejen fra Santiago til Finistere. Eva havde gået Via de la Plata. Jeg havde selv taget Camino Francés.  Eva havde mødt andre pilgrimme plaget af væggeslus undervejs. Jeg havde ikke set noget. Vel ankommet til Finistere var Eva flyttet på hotel, og endda et bedre et af slagsen, var gået til frisør og følte sig atter smuk og feminin efter lang tid  med rygsæk og sovesale. Jeg mødte Eva dagen efter på gaden lige før hjemturen via Santiago skulle begynde. Hun var bidt af væggelus i hovedet og på arme og hænder. Hvorfor netop nu sidste nat? Ingen kender svaret.
I Efteråret 2012 på Camino del Norte var problemet med væggelus tættere på også at ramme mig. En sen eftermiddag fik jeg følgende meddelelse, da jeg ankom til et herberg (Portugalete uden for Bilbao): Lukket på grund af væggelus. Det kostede flere kilometer baglæns og retur igen næste morgen.
Dagen efter på ruten i Castro Uridiales var der rigtig god pilgrimsstemning med en meget venlig hospitaleros. Herberget blev mere end fyldt. Hospitaleros'en sagde ja til alle, så gulve og selv spisebordet i køkkenet blev belagt med soveposer. Næste morgen var en tysk kvindelig pilgrim nærmest ædt op af væggeslus, og hun havde fået sin pilgrimsvandring ødelagt for mange dage. Hun var meget medtaget. Jeg slap selv helt fri.
Og hvad gør jeg så for at undgå væggelus:
1) Jeg kigger efter under madrassen, når jeg ankommer: Er der små sorte æg ? ( Jeg har aldrig set nogen, men har besluttet mig for at gå videre eller lede efter en anden seng langt væk, hvis de er der). Jeg stiller aldrig min rygsæk på sengen, tæpper eller andet af stof, kun på stole eller fliser. Jeg fjerner løse tæpper og lignende fra sengen ved ankomst, og så lægger jeg mit medbragte silkelagen under soveposen i håb om, at eventuelt kryb ikke passerer. Jeg har ikke spray med. Jeg ved, at de kan købes via nettet i Frankrig, hvor der gøres meget i kampen mod væggelus, bl.a. på denne hjemmeside:  http://www.pelemmaus.com/     ligesom der kan læses mere om væggelusbekæmpelse på denne franske hjemmeside:  http://www.chemin-compostelle.info/sante/punaises-de-lit-pelerinage-compostelle.php
Hvis du skal gå i Frankrig vil du opleve, at værter og værtinder er meget optaget af forebyggelse. Du skal straks ved ankomsten til herbergerne stille rygsækken i en plastikpose, hvor i der sprøjtes et eller andet, som væggelus ikke bryder sig om.
2) Når jeg kommer hjem har jeg et fast program for at sikre, at eventuelt uopdagede væggelus eller æg ikke kommer indenfor. Rygsækken tømmes i det fri foran gadedøren. Alt tøj kommes i plastikposer og herfra direkte i vaskemaskine. Den tomme rygsæk ryger ligeledes i en plastikpose, der lukkes tæt, før den ryger i fryseren i 3 døgn. Væggelus skulle i følge samme franske hjemmeside dø af vask og af ophold på og under minus 16 grader.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar