onsdag den 25. marts 2015

Muligheder for kristent fællesskab på jakobsvejen !

Hvor kan man se, om der er messe eller andre kirkelige tilbud på Caminoen ?
Det er muligt at tilrettelægge sin pilgrimsvandring - først og fremmest i Spanien, men også delvis i Frankrig og Portugal, så der er mulighed for at deltage i messer/vesper eller lignende, om ikke hver aften, så mindst hver anden dag/aften på vandringen.
De fleste pilgrimme kender de specielle pilgrimsmesser i Roncesvalles og i Katedralen i Santiago de Compostela, hvor stort set alle pilgrimme deltager uanset motiv for pilgrimsvandringen. Men der er mange andre muligheder undervejs, nogle steder desiderede pilgrimsmesser, de fleste steder er messen for den lokale menighed, hvor pilgrimene er velkomne, og i mange klostre gøres der noget specielt ud af pilgrimme med en særlig vesper, pilgrimsvelsignelser o.lignende.
Jeg har for et par dage siden i omtalt pilgrimsmessene i Los Arcos. Det kunne lige så godt være i Viana eller flere andre byer på den franske rute i Spanien.
Herunder vil jeg give et par link til hjemmesider, hvor du kan få alle oplysninger på tilbud i Spanien. De er desværre alene spansksproget, men skulle ikke være så svære at forstå. Du kan tillige se, hvilke herberger der drives af lokale menigheder, klostre eller andre kristne organisationer.
Først en meget general oversigt for flere forskellige tilbud til pilgrimme, der går af religiøse grunde:
 http://www.acogidacristianaenelcamino.es/
Dernæst en liste over gudstejenester/ messer https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zcf5zDxSIzv4.kExF_twLHLRg&msa=0&ll=41.079351,-4.592285&spn=9.453676
Klik på kortet og du skulle få besked.
Eller her http://www.misas.org/ - enten indtaste stednavne, eller søg på kort http://www.misas.org/mapa
I Frankrig udgiver en katolsk lægmandsgruppe årligt et lille hefte, som har en række oplysninger. Heftet begrænser sig dog primært til Via Podienses også kendt som Le Puy - ruten (GR65). Her har en række frivillige lavet små herberger i egne hjem, hvor alt er "donativo", det vil sige, at enhver betaler efter evne og lyst. Dernæst oplyser det lille hefte om klostre, kirker og menigheder, samt pilgrimsforenninger, der undervejs på pilgrimsruten står til rådighed for pilgrimmene med forskellige tilbud, herunder overnatning. Pjecen kan fås i den lille butik bagerst i Katedralen i Le Puy, hvor det ligeledes er muligt at købe pilgrimspas, diverse pilgrimsguide m.m. Udgiverne af det særlige hefte om kristne tilbud( og de små overnatningssteder undervejs) er meget inspireret af det økumeniske kloster i Taize ikke så langt fra Macon, der hver sommer tiltrækker tusindvis af unge fra hele Europa.
Da jeg kan se, at denne artikel stadig ofte læses, vil jeg lige gøre opmærksom på, at jeg den 2. oktober 2018, se http://www.jakobsvejen.dk/2018/10/klostre-langs-camino-frances.html har forsøgt at lave en liste med klostre og kristne herberger undervejs på Camino Frances.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar