onsdag den 4. marts 2015

Unge Kriminelle og Caminoen

Unge franske kriminelle får et bedre liv efter pilgrimsvandring til Santiago de Compostella.
Den franske forfatter og journalist Bernard Ollivier har netop (midt i februar) udgivet en bog ( på fransk), hvor han gennemgår 14 franske kriminelle unges mulighed for et nyt liv ved at gå 2.000 kilometer af Jakobsvejen/ Caminoen/ le Chemin de Saint Jacques. 
Efter at Bernard Ollivier selv gik Jakobsvejen til Santiago i 1998 blev han initiativtager til en forening, der skulle hjælpe unge kriminelle på vej efter fængslet ( eller også som alternativ til en fængselstraf ) ved at gå - sammen med andre (eller under opsyn) - til Santiago. Siden har over 100 unge lovovertrædere deltaget i projektet, og resultaterne er i følge Bernard Ollivier helt enestående.
Resultaterne er - i følge bogen - hver at notere sig. 63% af dem kommer tilbage med et projekt og et mere positivt syn på, hvilke muligheder netop de har for et liv uden kriminalitet. 
Projektet burde kunne bruges i  Frankrigs ungsdomsretspleje, der netop nu står foran en reformering, mener forfatteren.
Bernard Ollivier er født i 1938 og grundlægger af organisationen: Association de Réinsertion des Jeunes par la Marche. 
Bernhard Ollivier mener dog, at det franske samfund skal sikre sig, at de unge har noget at vende tilbage til:
Notre travail, ajoute-t-il, ne sera achevé que lorsque nous pourrons leur offrir, au retour, une structure d’accueil et l’encadrement nécessaire.

                                 (Bogen titel kan vel bedst oversættes med: Gå til fods og få et liv)
Min kommentar: Jeg har tidligere læst om lignende belgiske erfaringer, hvor tilbagefaldelsesprocenten for unge kriminelle, der havde været på pilgrimsvandring til Santiago de Compostella var væsentlig lavere end for andre unge kriminelle. Måske var det værd at overveje noget lignende i dansk kriminalforsorg.
Interesserede kan læse mere om : La marche, une véritable alternative à la prison på denne pilgrimshjemmeside: http://www.pelerin.com/
Og her et billede fra bogen: Un jeune et une accompagnatrice sur l'un des chemins de Saint-Jacques, en Espagne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar