torsdag den 5. marts 2015

Caminoen uden rygsæk

Det bliver mere og mere populært med rygsæktransport på jakobsvejene.
Jeg har på denne blok før været inden på spørgsmålet om rygsæktransport, og jeg kan nu se på mange europæsiske hjemmesider, hvor næste sæson for alvor melder sig, at mange nye pilgrimme spørger om, hvorvidt der findes en sådan tjeneste; ligesom som jeg ofte, specielt når holder jeg pilgrimsforedrag, hører det samme spørgsmål; Kan man få transporteret sin rygsæk?
Jeg har altid selv båret min rygsæk - med undtagelse af en etape på den franske, nemlig fra Villafranca til toppen af O Cebreiro, hvor den legendariske Jato, der sammen med sin familie, ejer det første herberg i Villafranca, Ave Fenix, hver morgen kører rygsække op på bjerget og lægger dem på et værtshus på toppen.  Han tager kun et symbolsk beløb for det, som han ovenikøbet bruger på en eller anden indsats for pilgrimme. Hvor længe familien Jato, der har drevet deres selvbyggede herberg i over 25 år, fortsætter, er ikke til at vide.
Derudover har jeg konstateret, at en del - også danske rejsearrangører - laver færdige pilgrims-vandre-pakker, hvor de sørger for flybilletter, overnatning (ofte på hotel/hostel) og bagagetransport, endda nogen gange med guide, så pilgrimmene kun skal gå; ofte i en gruppe med andre.
Men her i foråret slår Det spanske Postvæsen (efter en forsøgsperiode i fjor) til lyd for en anden mulighed "Mi mochila con Correos" (Min rygsæk med posten").  Man kan hver dag ringe til 606 61 83 41 eller via e-mail: mimochila@correos.com., hvorefter postvæsnet henter rygsækken - også på de traditionelle herberger, og bringer dem videre til næste etape-stop.
Der skulle også findes et andet selskab, der yder en lignende service "Paq Mochila" (pak rygsækken), men her har jeg ikke foretaget nogen research.
NB. Man skal dog være opmærksom på, at nogle herberger (specielt dem med donativo; altså uden fast pris) kan finde på at afvise pilgrimme med rygsæktransport, fordi deres mission er, at de skal stå til rådighed for de pilgrimme, der kun har ( eller kun bruger) få euro om dagen på deres pilgrgimsfærd. Et eksempel: Albergue Gaucelmo i Rabanal, der drives af de engelske Sankt Jakobsvenner, og er et af de ældste og legendariske igangværende herberger. Her afviser de folk med bagetransport, men der er 3 andre herberger i byen, hvor man så kan bo. Med andre ord på de mere  "historiske" herberger, kan der blive problemer.
Postvæsnet yder en service mere, som kan være aktuelt for flere pilgrimme. Send din overskydende bagage til Santiago og få den udleveret, når du kommer frem. Det spanske postvæsner reklamere for, at der er 2.400 posthuse på Caminoen, og at de står til rådighed med denne service.
Og til slut nok en gang.Jeg har ikke selv prøvet rygsæktransport ( og regner heller ikke med, at det bliver aktuelt foreløbig), så alle oplysningerne om transport er hentet via nettet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar