mandag den 29. august 2016

Nok en gang om turen fra Saint Jean Pied de Port

Her lidt hjælp til dem, der skal tage turen over Pyrenæerne første gang.
Der er nu kommet mere frem på diverse hjemmesider om et yngre britisk par der, for nogle dage siden, for vild i Pyrenæerne og hentet ned af spanske brandmænd efter næsten 5 døgn i bjergene, hvor de havde overlevet ved at drikke vand fra vandpytter og bjergkilder. Historierne på diverse hjemmesider er nogenlunde identiske. Det unge par havde forladt Saint Jean Pied de Port ved 16-tiden om eftermiddagen, og de havde regnet med at nå Roncesvalles og overnatte der. De havde undervejs, da det blev mørkt forsøgt at finde en smutvej, hvorefter de var faret vild.
Her først et kort over ruten fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles, og derefter nok en gang et par råd til jer, der skal tage turen over. Erfarne pilgrimme kan godt stoppe her.
Det er ikke så svært at passerer Pyrenæerne, som man skulle tro, når man læser den ene beretning efter den anden, om pilgrimme der farer vild, pilgrimme der kommer til skade eller i værste fald dør i Pyrenæerne, som er udgangspunktet for den amerikanske film: "The Way".
MEN undskyld mig. Det er direkte tåbeligt at starte turen over kl. 16.00 om eftermiddagen, hvis beretningen om det unge engelske par, der senest kom galt afsted, står til troende.
Om turen over Napoleonsruten: Det er smukt, det er en særlig oplevelser; og som pilgrim mærker man en stor glæde ved at stå på toppen af Lepoeder-overgangen ( 1.430 meter over havet) og vide, at eventyeret, pilgrimsvandringen mod Santiago, kun lige er begyndt, og at der stadig er over 750 km tilbage.
"Godt begyndt er halv fuldført", som man sagde i min barndom. Men man må altså godt tænke sig om - inden man som pilgrim går ud igennem Den spanske Port i Saint Jean Pied de Port og starter opstigningen af Napoleonsruten. Begynder du tidligt om morgenen er der intet til hinder for at klare turen på en dag, men jeg anbefaler at man omkring middagstid går til enten Honto ca 5 km sti (mest asfalt). Honto ligger i ca 500-600 meters højde, og det tager ca 2 timer at gå derop. Her kan man overnatte i Albergue-Casa Rural Ferme Ithurburia telefon +33 559 37 11 17. Husk at bestille plads i forvejen. Men har man mod på det, er det - efter undertegneds mening - endnu bedre at stige nok et par hundrede meter, knapt 8 kms sti til Orisson, hvor det er muligt at få en seng i Refugio Orisson telefonnumre +33 559 49 13 03 +33 681 49 79 56, samt web-adresse: www.refuge-orisson.com , som også åbner for bestilling. Husk ligeledes her at bestille en seng i forvejen.(pt. koster en seng, aftensmad (med vin), samt morgenmad 35 Euro). Hele turen op er godt afmærket, og det er ikke svært at finde vej.
Inden du overhovedet tager rygsækken på og går opad. Så besøg pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port i nr 39 i Rue de la Citadelle. Her kan du få at vide, hvordan vejret i Pyrenæerne arter sig, og om det kan anbefales at gå over af Napoleonsruten. I Samme pilgrimskontor kan du få dit første stempel i pilgrimspasset ( eller endda et pilgrimspas), kort over Pyrenæerne med ruten du skal gå. Aktuel herbergsliste for hele Camino Frances til Santiago, samt højdekurver for hele ruten. Alt sammen trykt, så det vejer og fylder mindst muligt.
Hvis vejret - mod forventning - ikke egner sig til, at en pilgrim går over Napoleonsruten, har du 2 muligheder: 1) Tag alternativruten over Valcarlos ( se kortet herover), eller 2) Vent i Saint Jean Pied de Port til vejret ændrer sig.
Og så nok et råd fra en gammel mand: Tager du turen over på en dag ( ca 26 km) med en stigning, der trækker luften ud af de fleste. Så gør det ikke noget at have trænet rigtig godt forinden og sikrer sig støvler/sko, der sidder så de ikke giver vabler. Det er ikke rart at være næsten færdig allerede efter få dage af starten på eventyret, pilgrimsvandringen til Santiago - og slet ikke, hvis der efter de første succesfulde dage konstateres vabler på størrelse med fem-krone-mønter.
Og så her under et par billeder fra Pyrenæerne taget af undertegnede, der - efter denne lange smøre - får helt lyst til at tage turen over en af dagene.Ingen kommentarer:

Send en kommentar