mandag den 22. august 2016

August er pilgrimsgruppernes måned i Santiago

Hvor pladsen foran katedralen i Santiago om vinteren og delvis også forår og efterår er fyldt af individuelle pilgrimme, er det oftest pilgrimsgrupper, man ser om sommeren.
Igen i år tegner august til at blive den måned i hele året, hvor der kommer allerflest pilgrimme til Santiago. Forleden skrev jeg, at det så ud til at pilgrimssæsonen var ved at toppe, men det har vist sig at være helt helt forkert. Her fredag-lørdag-søndag er der kommet over 7.000 pilgrimme ind til Santiago, og der tegner sig et billede af, hvordan augustpilgrimmene adskiller sig for pilgrimmene resten af året.
1) Der er langt flere spaniere på Camino Santiago i juli og august. Her i august ser det ud til, at 6 ud af hver 10 pilgrimme er spaniere. I visse vintermåneder er det omvendt, og når hele 2016 er gået vil der formentlig være lidt flere ikke-spaniere end spaniere, der har gået til Santiago i år.
2) Sommerpilgrimmene er gennemsnitlig langt yngre end årsgennemsnittet. Det er tydeligt, at mange unge - især uddannelsessøgende - bruger sommerferien (juli-august ) til at gå pilgrimsvandring.
3) Langt flere pilgrimsgrupper går pilgrimsvandring om sommeren. Det gælder både vandreforeninger og kristne ungdomsgrupper, der ofte går med ungdomspræsten/sognepræsten.
4) I august i fjor kom der i alt 54.796 pilgrimme ind til Santiago. Hvilket var det højeste antal i en måned i 2015. Noget tyder på, at tallet bliver lidt større i år, men det ser pt. ikke ud til at stigningen bliver på 10 % eller derover, som vi har set i nu over 25 år. Stigningen i antallet af pilgrimme syntes i det hele taget i løbet af 2016 at være fladet noget ud, selvom der var forholdvis langt flere pilgrimme i de koldeste måneder end set tidligere. Ialt kom der 262.459 pilgrimme til Santiago i 2015. 1/5 eller lige knapt 21 % var augustpilgrimme.
Her et billede fra pladsen foran katedralen i går, hvor en pilgrimsgruppe fra La Portela de Valcarce stillede op til fotografering. Billedet er taget fra el Correo Gallego:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar