mandag den 8. august 2016

Frivillige hjælper pilgrimme på vej

Langs pilgrimsvejen - først og fremmest Camino Frances - er tusindvis af frivillige med til at sikre mange flere tusind pilgrimme en god oplevelse. Seneste er medicinstuderende på cykelambulance.
Der er frivillige på herbergerne, pilgrimskontorerne, "pilgrimsskadestuerne", i kirkerne og mange andre steder undervejs, når pilgrimmen har taget rygsækken på og begyndte opstigningen til Rolandspasset i Pyrenæerne og hele vejen derefter til Santiago. Var det ikke for de mange frivillige, ville det ikke være muligt at gå pilgrimsvandring til Apostlen Jakobs grav i Santiago til en udgift af et par hundrede kroner om dagen, hvis man ønsker at gøre turen så billig som mulig ( eller simpelthen ikke har pengene til at lave "luksuspilgrimsvandring".
Derfor lyder et af d kendte pilgrimsslogan, som undertegnede hørte første gang i 1997, da også: en turist kræver; en pilgrims takker !
Når jeg på mine egne pilgrimsvandringer hører medpilgrimme brokke sig over de frivillige eller andre "fortrædeligheder" på pilgrimsstien eller i herbergerne, undres jeg derfor. Hvad ville Camino de Santiago være uden de mange frivillige !!!!
Rigtig mange pilgrimme får "småproblemer" med helbredet undervejs. Vabler, senebetændelser, hedeanfald/dehydrering eller andet, fordi de af den ene eller anden grund ikke er i form nok til den belastning, det er at gå 20-30 km hver eneste dag med rygsæk flere uger i træk. Los voluntarios de la Agrupación de Protección Civil de San Andrés del Rabanedo, der ligger uden for storbyen Leon i retning mod Hospital de Orbigo, har her i sommer lavet en udrykningstjeneste på cykel, der tager sig af pilgrimme med fysiske problemer langs Caminoen. De er i alt 20 frivvilige, hvoraf halvdelen læser medicin, der på skift kører på en 7 km lang strækning, hvor de - indtil nu - har taget sig af 25-30 pilgrimme dagligt i gennemsnit i juni og august. De fortsætter deres tjeneste indtil 1. oktober.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar